Várni kell a szejkefürdői mofetta megnyitására

Várni kell a szejkefürdői mofetta megnyitására

Akár három évbe is beletelhet, amíg befejezik a szejkefürdői mofetta mellett feltörő gázból és termálvízből vett minták elemzését, majd döntenek a gyógyászati tevékenység esetleges engedélyezéséről. Előfordulhat, hogy az itt feltörő gáz nem megfelelő gyógyászati célokra.

szejke mofetta2-MCS-1_b

Elkezdődtek a fúrások a szejkefürdői mofettánál, és egyúttal elindult a hosszas megfigyelési folyamat. Puskás Katalin, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatóságának vezetője elmondta, annál a forrásnál kezdődtek el a munkálatok, amely egykor a mofettát is táplálta. A csíkszeredai Agata Kft. már elkezdte a helszín megtisztítását: az elkövetkező egy évben a vízben található ásványi anyagokból időszakonként mintát vesznek, majd laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák az összetételét.

Évekig húzódó engedélyeztetési eljárás

A munkálatokra hat évig próbált engedélyt szerezni a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal az Országos Ásvány- és Nyersanyagügynökségtől, Puskás Katalin szerint állandó levelezéseket folytattak az ügyben. Tavaly decemberben kapták meg a jóváhagyást a forrás megtisztítására, valamint a megfigyelés elkezdésére. Az engedélynek előbb meg kellett jelennie a Hivatalos Közlönyben, majd az azt követő százötven napban lehetett elkezdeniük a munkálatokat és megszerezniük a többi szükséges engedélyt. Puskás Katalin szerint a következő egy évben megfigyelés alatt kell tartani a forrást, és mintákat gyűjteni, amelyeket bevizsgálásra küldenek. Az eredményektől függően meghosszabbíthatják a kutatást, így az elemzés akár három évre is kiterjedhet.

„A jóváhagyás szerint három évig tarthat a megfigyelés, de ha egy év után megfelelőnek bizonyul a minták összetétele, dönthetnek arról, hogy miként folytatódhat a fejlesztés” – mondta az illetékes. Hozzátette, egyelőre hozzávetőlegesen sem lehet megmondani, mikor nyílhat meg a szejkefürdői mofetta, hiszen ez a gáz- és vízkitermelési engedélytől függ. „A megnyitás csak akkor történhet meg, ha az ott feltörő gáz és víz olyan összetételű, ami valóban gyógyhatású. Az is lehet, hogy nem használható” – magyarázta Puskás Katalin. Mivel a forrás gázhozama nem stabil, lehetséges, hogy elmozdult az alatta lévő mélytalajkőzet, ezért az altalajkincs kiaknázáshoz kötelezően el kell végezni a megfigyelést – mondta azzal kapcsolatban, hogy miért kell ellenőrizni a forrást, amely korábban is működtette a mofettát.

mofetta - P�-2_b

A mofetta múltja

A Szejkén feltörő gázra és az ott található, gyógykezelésre alkalmas iszapra hetvenöt évvel ezelőtt, kőolaj után kutatva akadtak rá: ízületi bántalmak és érszűkület kezelésére javasolták. A mofetta 1978 és 1989 között élte fénykorát, ám a rendszerváltás után romos állapotba került az épület. A Borvizek útja nevű, 11 millió euró összértékű európai uniós projekt részeként kezdték el felújítani 2010-ben, és már az év szeptemberére be kellett volna fejezni a munkálatokat. 2012-ben, a teljeskörű felújítás után továbbra sem volt funkcionális, a polgármesteri hivatalban akkor azon dolgoztak, hogy feltárási engedélyt kapjanak a fúrások elvégzéséhez.

A következő évben még mindig átadásra várt. Mivel a Hargita Megyei Tanács által lebonyolított projekt akkor még nem volt lezárva, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal nem tudott dönteni arról, hogy mikortól helyezheti újra működésbe a létesítményt. Újjászülethet a szejkefürdői mofetta – tudatta a városlakókkal 2014-ben a korábbi városvezetés, akkor csak annyit ígérve, hogy hamarosan ismét lehet majd gyógykezelésekre járni az évekkel korábban felújított ingatlanba. Akkor még problémát jelentett az ivóvíz hiánya, a helyszínre Szombatfalváról tervezték kivezetni a vizet. Idén áprilisban újból érdeklődtünk a polgármesteri hivatalban a mofetta ügyéről, akkor azt ígérték, hogy májusban elkezdik a munkálatokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »