Vármegyés emléktúra a Bükk ormai között

Vármegyés emléktúra a Bükk ormai között

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom megrendezte első IV. Béla emléktúráját, melynek során királyunk Muhi csata utáni menekülési útvonalát jártuk be.

Az idő nekünk kedvezett, hiszen a folyamatos esőzések között egy napfényes délelőtt várta a túrázókat. A Hámori-völgyön keresztül közelítettük meg Lillafüredet. Útközben érintettük a Molnár-sziklát és a Szeleta-barangot is. Lillafüreden megnéztük a vízesést és a Hámori-tavat. Innen egy meredek útvonalon megmásztuk a szomszédos hegyet, és rövidesen megérkeztünk Bükkszentkeresztre, a IV. Béla emlékműhöz.

Hírdetés

Fontos üzenete van számunkra ennek a történelmi eseménynek, hiszen IV. Béla a vesztes Muhi csata után ébredt rá, hogy nem bízhat nemeseiben, hanem saját kezébe kell vennie az irányítást és egy erős alapokon álló országot kell építenie a romokból. Ahogy akkor, ma sem bízhatunk sem keletben, sem pedig nyugatban, mert mindkettő számára egy idegen nemzet vagyunk. Ha mi magunk nem teszünk semmit, senki sem fogja megtenni helyettünk!

#gallery-0 {margin: auto;}#gallery-0 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 32%;}#gallery-0 img {border: 2px solid #cfcfcf;}#gallery-0 .gallery-caption {margin-left: 0;}$(document).ready(function() {/* * Simple image gallery. Uses default settings */$(“.fancybox”).fancybox({“transitionIn”: “none”,”transitionOut”: “none”,”titlePosition” : “over”});});

(64 – Szent Korona Rádió)


Forrás:szentkoronaradio.com
Tovább a cikkre »