Várják Budapestre az új román külügyminiszert

Már ebben a hónapban Budapestre látogathat az új román külügyminiszter. Magyar részről legalábbis megvan a fogadókészség, Teodor Melescanu pedig rendkívül pozitívan nyilatkozott a kétoldalú viszony javításáról.

A magyar–román államközi kapcsolatokra ráfér a jobbítás, hiszen azok az utóbbi években régen látott mélypontra süllyedtek. A Dacian Ciolos volt uniós biztos vezette bukaresti technokrata kormány tudatosan távolságtartó volt az általa populistának és oroszbarátnak tekintett Orbán-kabinettel szemben, s hasonló állásponton van Klaus Johannis jobbközép államfő is. A decemberben hatalomra került szociáldemokraták viszont kampányukban kritikus hangot ütöttek meg Brüsszellel szemben, és külpolitikai terveik között hangsúlyosabban szerepel a térségbeli összefogás erősítése.

Teodor Melescanu régi motoros a diplomáciában. Parlamenti bizottsági meghallgatásán „erkölcsi kötelességének” nevezte a magyar–román viszony javítását. Ezt szeretné elérni a Sorin Grindeanu vezette kabinettel együttműködési megállapodást kötött Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amely az utóbbi években rendezte viszonyát Orbán Viktorral. Azaz Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közvetítői szerepbe kerülhet az államközi kapcsolat javítása kapcsán.

Lapunk kikérte a Külgazdasági és Külügyminisztérium véleményét Melescanu nyilatkozatával, illetve általában a magyar–román viszony alakulásával kapcsolatban. – Kifejezetten pozitívan értékeltük a román külügyminiszter bizottsági meghallgatásán Magyarországgal kapcsolatban mondottakat. Magyarország készen áll a kétoldalú kapcsolatok javítására. Ennek két oka van: ez szolgálja a romániai területén élő magyar kisebbség érdekeit, és ez szolgálja a magyar gazdasági érdekeket is, hiszen Románia Magyarország második számú exportpiaca – áll a külügyi tárca sajtóosztályának válaszában. Ami a magyar párt szerepét illeti, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azon az állásponton van, hogy amennyiben az RMDSZ és a román kormánypártok együttműködése jó, az pozitív hatással lehet a kétoldalú kapcsolatokra.

A tárca lapunknak arról is beszámolt, hogy mivel a román külügyminiszter bizottsági meghallgatásán elmondta, mandátuma elején szeretne ellátogatni a szomszédos országokba, Szijjártó Péter levélben jelezte Teodor Melescanunak a fogadókészséget egy mielőbbi magyarországi látogatásra vonatkozóan. A magyar külügyminiszter azt is jelezte, akár már januárban készen áll arra, hogy román kollégáját fogadja Budapesten.

Az új román kormány külügyi stratégiájában a szomszédságpolitika kapcsán külön foglalkozik Magyarországgal, a magyar–román viszonnyal is. Fejleszteni kívánják a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, véglegesítenék a kisebbségi vegyes bizottság egyezményének szövegét, és ismét összehívnák a bizottság ülését.

A magyar–román viszonyt legutóbb a Románia nemzeti ünnepe kapcsán kitört nyilatkozatháború terhelte. A bukaresti külügyminisztérium „meglepődve és értetlenül” vette tudomásul a magyar külügyi tárca döntését, amellyel megtiltotta diplomatáinak, hogy részt vegyenek a román ünnep alkalmából szervezett fogadásokon. Romániában 1990 óta nemzeti ünnep december elseje. 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »