Várják a javaslatokat az idei Makkai Sándor- és Imre Sándor-díjakra

református pedagógusok 2022-es kitüntetései

A református nevelési eszmények gyakorlati pedagógiába ültetését és a református iskolaügyért végzett áldozatos munkát kívánja elismerni idén is a Magyarországi Református Egyház (MRE). Február 28-ig várják a javaslatokat, kinek adják ebben az évben a Makkai Sándor- és az Imre Sándor- díjakat.

Az MRE 1997-ben határozta el, hogy két kitüntetést is létrehoz, amelyekkel református pedagógusok munkáját kívánja elismerni. 2022-ben 25. alkalommal adják majd át az arra méltóknak a díjakat. Az MRE felhívásban keresi azokat a pedagógusokat, akiket környezetük és intézményük méltónak talál az elismerésre.

A Makkai Sándor-díjat a református nevelési eszmények, a mindennapi pedagógiába ültetéséért ítélik oda. Az elismerés odaítélésének feltétele a magyar református közoktatásban végzett több éves óvónői, tanítónői vagy tanári tevékenység, a kiemelkedő szakmai munka, példamutató emberi és hitbeli magatartás. A díj évente három pedagógusnak adományozható, akik közül egynek mindig határon túli pedagógusnak kell lennie. Átadását augusztus 27-én, a 2022/23. tanév országos református tanévnyitó istentiszteletén tervezik.

A református iskolaügyért végzett áldozatos munkát Imre Sándor-díjjal ismeri el egyházunk. A kitüntetés elismerésének feltétele a több éves iskolavezetési vagy a református oktatásügyért más területen folytatott kiemelkedő tevékenység, példamutató emberi és hitbeli magatartás. A díj évente egy pedagógusnak adományozható. A kitüntetést 2022 végén nyújtják át.

A két egyházi elismerésre február 28-ig jelölhetik az arra érdemesnek tartott pedagógusokat. A felterjesztéseket az MRE Zsinati Oktatási Iroda címére (1427 Budapest, Pf.: 643.) juttathatják el. A jelölésekhez szükséges csatolni az intézmény fenntartói igazgatótanácsának – amennyiben ilyen működik – támogató véleményét. A pedagóguskitüntetések odaítéléséről a Zsinat 2022 áprilisában határoz.