Várják a hírt a Panelprogramról

Várják a hírt a Panelprogramról

Hamaro­san meg kell jelennie a tavaly ősszel beharangozott új panelprogram társadalmi vitára szánt ­koncepciójának.

A múlt év végére ígérte a társadalmi egyeztetésre szánt vitairat elkészültét az új Panelprogramon dolgozó munkacsoport egyik tagja egy tavaly szeptemberi szakmai konferencián. Ott volt szó először és gyakorlatilag utoljára a teljes csendben, de társadalmi szervezetek és szakértők bevonásával teljes gőzzel készülő komplex csomagról.

A panelbontással csak helyenként, a lakók egyetértésével, illetve városképi okokból számoló munkaanyagban nagy ívű, 25 éves megvalósulási idővel számolnak a programban. A komplexitást a lakótelepeket övező közterületek megújítása is jelzi, az eredeti elképzelések szerint a mintaprogram az idén indulna el.

Hírdetés

Az első Panelprogram óta eltelt 17 évben különböző támogatásokkal segítette az állam – és időnként az önkormányzatok – az iparosított technológiával épült házak felújítását.

– emlékeztetett Czabarka Mihály, a beruházási és energiahatékonysági tanácsadó cég, a Projectdoktor Kft. ügyvezetője.

A későbbi pályázatok – eltérő, esetenként 60 százalékos támogatási intenzitással – különböző lakásszámú házakban, különböző munkanemekre kiterjedő beruházásokat támogattak. Vissza nem térítendő támogatás 2015 óta már nincs.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »