Várhatóan õsszel fognak dönteni a kötelezõ iskolai egészségügyi/szexuális nevelésrõl szóló törvényrõl

Várhatóan õsszel fognak dönteni a kötelezõ iskolai egészségügyi/szexuális nevelésrõl szóló törvényrõl

Csak ősszel születik döntés az iskolai egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló törvénytervezettel kapcsolatban – közölte a koalíciós pártok hétfői egyeztetését követően az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor azt mondta, csak ősszel fognak tárgyalni a témáról. „Nem, nem lesz szavazás erről, elhalasztjuk őszre. (…) Az a döntés született a koalícióban, hogy halasszuk szeptemberre” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva.

Hírdetés

Az iskolai egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló jogszabályt Klaus Johannis államfő visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra, és jelenleg a szenátus újbóli jóváhagyására vár, amely első házként dönt róla.

A javaslat többek között előírja, hogy az iskoláknak – szülői beleegyezéssel – az „életre felkészítő oktatásban” kell részesíteniük a tanulókat, amelynek része kell hogy legyen az „egészségügyi nevelés” is, a nemi betegségek és a kiskorúak teherbe esésének megelőzése céljából.

A parlamentnek küldött igénylésében az államfő felhívja a törvényhozók figyelmét, hogy a tervezet jelenlegi formájában – amelyben az eredetileg „szexuális nevelés” fogalmat „egészségügyi nevelésre” cserélték, és a szülők írásos hozzájárulásához kötik az egészségügyi neveléssel kapcsolatos iskolai programokat – számos bírálatot váltott ki mind az oktatási szakértők, mind a fiatalokkal és gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek részéről.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »