Varga Mihály: zsaroló pozícióba szeretne kerülni az Európai Bizottság

A pénzügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy a Brüsszel szeretné összekötni az uniós kifizetéseket az ukrán közös hitelfelvétellel. A kormány nem kapcsolja össze az uniós helyreállítási programot az Ukrajnának szánt közös uniós hitelfelvétellel – szögezte le Varga Mihály pénzügyminiszter a HírTv Bayer show című műsorának vendégeként.

Arra a felvetésre, hogy a csak most jóváhagyott helyreállítási terv és pénz mögött is közös uniós hitel volt, és azt a magyar kormány már akkor is ellenezte, Varga Mihályazt mopndta: Magyarországnak rossz tapasztalata van az ilyen hitelfelvétellel. Ráadásul szerinte a hitelhez terv is kell, és bár Ukrajna most bajban van és Magyarország szerint is segíteni kell – és ezt tette eddig is a kormány, jegyezte meg a pénzügyminiszter -, ám Ukrajna részéről nincs terv ezen pénz felhasználására.

Hírdetés

„Ha Ukrajnának pusztán finanszírozási gondjai vannak, akkor kétoldalú megállapodásokkal járuljunk hozzá ezek megoldásához. Magyarország el tudja különíteni a költségvetéséből a mintegy 75 milliárd forintnak megfelelő eurót, ami a rá eső rész a közös hitelből, de elvár bizonyos garanciákat, hogy ezt jól használják fel. Ugyanakkor ezt nem kapcsoljuk össze más kifizetésre váró programokkal. Nincs köze szerintünk a partnerségi megállapodásnak, a helyreállítási programnak az ukrán támogatáshoz. Ez csak az ő fejükben van összekötve, mert zsarolási pozícióba szeretne kerülni az Európai Bizottság, összekötve ezekkel a támogatásokat.

„Ukrán kérdésben mi azt javasoljuk, hogy minden ország a rá eső részt tárgyalja le és biztosítsa a rá eső összeget” – nyilatkozta a pénzügyminiszter. Kérdezték még az EU-s szanciókról is. Válaszul megjegyezte, hogy Belgium és Hollandia például növelte a kereskedelmi forgalmát Oroszországgal, amit álságosnak tart. „Éljenek a szankciók!” – reagált arra, hogy Bayer Zsolt megemlítette: az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) Európába irányuló importja 40 százalékkal, Belgiumé pedig a kétszeresére nőtt. Varga Mihály véleménye szerint a nyolcadik csomag után meg kell vizsgálni, hogy a szankciók élérték-e a céljukat. A magyar kormány szerint nem – tette hozzá.

Azt nem tudta megmondani, hogy a háború mikor ér véget, de úgy véli, néhány hónapon belül nem lesz vége. Akkor lehet közelebb jutni a végéhez, ha meg tudják győzni az uniós országokat és Brüsszelt, hogy a diplomácia homlokterébe a béketörekvéseket állítsák.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »