Varga Mihály szerint ha a Fidesz nyer, lesz újabb adócsökkentés

Varga Mihály szerint ha a Fidesz nyer, lesz újabb adócsökkentés

A kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek, nyilatkozatát pedig a távirati iroda is idézi.

A kormányközeli lap pénteki számában megjelent interjúban a tárcavezető kifejtette: akkor lehet újabb nagy adócsökkentést végrehajtani, ha ahhoz rendelkezésre áll minden fontos feltétel, azaz stabilan működő és növekvő gazdaság, javuló munkaerőpiac. Figyelni kell sok más mellett arra is, hogy az ország pénzügyei rendben legyenek, a nehezen megteremtett költségvetési egyensúly ne boruljon fel.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-kormány az adók csökkentésében hisz, „szemben a balliberális oldallal, amelynek lassan harminc éve nem áll másból a gazdasági programja, mint a lakosság és a kisebb hazai vállalkozások durva és még durvább megadóztatásából”.

Varga Mihály a lapnak beszélt arról is, hogy egy európai szakmai felmérés szerint 2010 és 2017 között Magyarországon több mint nyolc százalékponttal csökkent az adóterhelés, egyetlen más uniós tagország sem mérsékelte ilyen mértékben az adókat. Emellett ma Magyarország szedi a második legalacsonyabb személyi jövedelemadót az unióban.

Tegyük hozzá, egyetlen ellenzéki párt sem kampányol jelenleg adóemeléssel, a Fidesz pedig nyolc éve határozza meg  az ország gazdasági helyzetét. A kormánypárt pedig igenis emelt adót – például létrehozták, és az eredeti 5,3  százalékos tervhez képest 7,5 százalékosra növelték a reklámadót. A Policy Solutions összefoglalója szerint a Fidesz-KDNP 2010 és 2012 között összesen 28 különféle adót, járulékot, közterhet vezetett be.

http://mno.hu/

Varga azon megjegyzése, hogy a szocialista időszakkal szemben ugyanis nincs felelőtlen osztogatás, szavazatszerző pénzszórás, pedig különösen ironikus, miután a Transparency International éves jelentése szerint Magyarország az Unió második legkorruptabb tagállama lett, ahol a közbeszerzések 13 százalékát verseny nélkül ítélik oda a jelentkezőknek.

http://mno.hu/

A nemzetgazdasági miniszter a Fidesz választási sikerével kötötte össze az amúgy a parlament döntésétől függő adócsökkentést. „Ha áprilisban a választóktól megkapjuk az ehhez szükséges felhatalmazást, akkor a következő négy évben is úgy óvjuk majd a költségvetési egyensúlyt, és olyan szigort alkalmazunk az állam pénzügyeiben, mint tettük ezt a mögöttünk hagyott nyolc esztendőben. Csak ez a hozzáállás adhat megfelelő alapot az újabb nagy adócsökkentésekhez.” – mondta a Magyar Időknek Varga.

Hozzáfűzte, hogy miközben csökkentek az adók, a bérek emelkedtek, és nemcsak a közszférában, hanem a versenyszférában is, köszönhetően a kormány és az érdekképviseletek hat évre szóló megállapodásának. Ebben a kormány azt vállalta, hogy drasztikus adócsökkenést hajt végre, ha a munkáltatók nagy tempóban emelik a béreket – olvasható a Magyar Időkben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »