Varga Mihály: Egészségügyi együttműködést is tervezünk Iránnal

Az erősödő magyar-iráni gazdasági kapcsolatok, így a most induló egészségipari együttműködés is nagy lehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára – jelentette ki Varga Mihály Teheránban az iráni egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után.

A nemzetgazdasági miniszter húszfős üzleti delegáció élen szombaton érkezett kétnapos látogatásra Iránba, útjára több állami intézmény vezetője is elkísérte, írja az MTI.

Hírdetés

Varga Mihály hangsúlyozta az elmúlt időszakban dinamikusan erősödtek a magyar-iráni gazdasági kapcsolatok, a külkereskedelmi forgalom tavaly 140 százalékkal bővült, mintegy 80 millió dollárt tett ki. Irán egy magyar kormányzati döntés értelmében  nem mellesleg 26 milliárd forintos magyar banki hitelkerettel és közreműködéssel fejleszthet mini atomerőműveket, amiket a tervek szerint Afrikában és Ázsiában értékesítenének. Az államközi együttműködés részeként az Ikarusz akár ezer buszt is gyárthat Iránnak, ahogy erről korábban a napi.hu beszámolt.

A miniszter szerint a mostani látogatás célja szorosabbra fűzni a 80 milliós piaccal bíró közel-keleti országgal meglévő kapcsolatokat. Ehhez a törekvéshez illeszkedik a Teheránban aláírt egészségipari együttműködési megállapodás, amelynek révén üzleti lehetőségek nyílhatnak egyebek mellett a gyógyszeripar, az orvostechnikai berendezések, a kozmetikai ipar, a biotechnológia, valamint a gyógynövényipar területén működő magyar cégek előtt.

A friss szándéknyilatkozat kiterjed az oktatási intézmények, kutatóközpontok közötti közvetlen együttműködésre is, és elősegíti a hallgatók, oktatók kölcsönös látogatásait és tapasztalatcseréjét – ismertette a tárcavezető. Magyarországon jelenleg közel 2000 iráni hallgató tanul különböző felsőoktatási intézményekben.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »