Varga László püspökkel tartottak engesztelő imanapot Homokkomáromban

Varga László püspökkel tartottak engesztelő imanapot Homokkomáromban

Május 13-án, a kegyhely engesztelő napján Varga László kaposvári megyéspüspök a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomban mutatott be szentmisét, melyet hálából ajánlott fel az elmúlt öt év püspöki szolgálatáért, illetve a Jó Pásztor Imaközösség tagjaiért. Szentbeszédében a főpásztor a szelídségről, alázatosságról és irgalmasságról elmélkedett.

„Milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják, és meg is tartják” – kezdte prédikációját Varga László püspök.

Jézus három dologról mondja kifejezetten azt, hogy meg kell tanulnunk. „Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű.” Egy másik helyen: „Tanuljátok meg, mit tesz az: irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Isten ismereteit inkább, mint engesztelő és égő áldozatokat.”

Alázat, szelídség és irgalom.

úgy, ahogyan a Szűzanyának is. Ő volt Jézus első tanítványa. Jóval előbb ismerte Jézust, mint a tanítványok, jóval előbb hallgatta és szívébe véste szavait, s követte – emlékeztetett a püspök.

„Tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok.” Az erőszak világában élünk. Sokszor úgy tűnik, különösen azoknak, akik sokat hallgatnak híreket, hogy ezt a világot az erőszak irányítja. Most, hogy a szomszédunkban dúl a háború, nehéz nem gondolni erre. Azonban Jézus szava ebben a helyzetben is fontos, és

Minden erőszak, békétlenség az ember szívében kezdődik. Hiába sopánkodunk, méltatlankodunk a pusztítás láttán, amíg a szívünkben megosztottság és harag van, mi is részesei vagyunk a világot átjáró erőszaknak és békétlenségnek. Amíg megtűrjük a szívünkben a megosztottságot és az ítélkezést embertestvéreink felett, amíg nem indulunk el a haragtól a megbocsátáson át az ellenség szeretetéig, addig mi is részesei vagyunk a háborúnak, csak nem ott, hanem itthon – hangsúlyozta Varga László püspök.

Hírdetés

Jézus arra kér bennünket, hogy tőle tanuljunk szelídséget. A szelíd lemond az erőszakról, s arról, hogy másokat áldozattá tegyen; követi Jézus példáját, aki saját magát tette szeretetáldozattá, senki mást nem áldozott fel, nem pusztított, csak saját magát tette áldozattá. Csak így lesz békesség. Jézus Krisztus odaadta magát ajándékul, s az általa teremtett békét adja nekünk minden szentmisében.

Kérjük a Szűzanyát, hogy imádkozzon értünk és segítsen nekünk, hogy elinduljunk a haragtól, a gyűlölködéstől, a megosztott szívtől a békességteremtés, az egység, a szelídlelkűség irányába – buzdított a főpásztor.

A szentmisét követően a zarándokok és a papság eucharisztikus körmenetre indult a templom körül.

Az engesztelő nap a kegytárgyak megáldásával és szentségimádással zárult.

A szentmiséről készült felvétel megtekinthető ITT.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »