Varga: komoly bevételt jelent a Kínából érkező áruk vámkezelése

A vám ugyan nagyrészt az unió bevétele, ám az összeg húsz százaléka az ügyintéző tagállamnál marad – fejtette ki Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője a Magyar Időknek.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter
MTI Fotó: Soós Lajos
Forrás: MTI

Szeptemberig 44 milliárd forintnyi vámbevétel keletkezett itthon, ebből kilencmilliárd forint gazdagította a magyar költségvetést. Az importnál szóba kerül a forgalmi adó is, az importáfa összege pedig már most meghaladja az 1300 milliárd forintot. Ráadásul egyes számítások szerint egyforintnyi vámbevétel további 33 adóforintot termel – emelte ki Varga Mihály.

Megjegyezte, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása is „ebből a szempontból lényeges igazán”, ugyanis annak nyomán kínai konténerek tömege indulhat meg Magyarország felé.

A magyar gazdaság komoly hasznot remélhet a beruházásból, hiszen ennek révén az ország meghatározó szerephez juthat az uniós és a nemzetközi kereskedelemben

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az utóbbi időben több mint húsz százalékkal nőtt az unión kívülről Magyarországra érkező áruk értéke.

Kína, valamint 16 kelet- és közép-európai állam most tartott budapesti csúcstalálkozójával kapcsolatban elmondta, hogy az ázsiai ország legmagasabb rangú vezetőivel egyebek között ipari fejlesztésekről, csúcstechnológiai beruházásokról és arról tárgyaltak, hogyan juthatnak távol-keleti megrendeléshez a magyar vállalatok.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »