Varga: az MNB segített az államháztartásnak, de nem elégé

Varga: az MNB segített az államháztartásnak, de nem elégé

Visszafizethetné a 250 milliárdos költségvetési forrás egy részét a Magyar Nemzeti Bank, amikor a mérlegében nyereséget mutat ki.

Erről Varga István, az intézmény felügyelőbizottságának egykori tagja beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az MNB-nek most azért van nyeresége, mert gyengült a forint. A szakértő azt mondta: Matolcsyék az Európai Központi Bank nélkül nem hozhatnak semmilyen komolyabb döntést. Márpedig ha Frankfurtból engedélyt adtak arra, hogy a magyar jegybank közvagyont emeljen át alapítványaiba, azért biztosan kérni fognak valamit cserébe.

„A nemzeti banknak a tartalékot és minden pozitív egyenlegét azt külföldön kell tartania, most azáltal, hogy betette alapítványba, belföldön is tarthatja a pénzt, például magyar államkötvénybe befektetheti, amit egyébként másképpen nem tehetne meg, Tehát ilyen értelemben kicsit segített az államháztartásnak, de hát sokkal többet segített volna, ha nem befekteti, hanem vissza is adja az államnak a pénzt, az állam nem kölcsönveszi, hanem ténylegesen tulajdonba veszi” – mondta Varga István.

Tekintse meg a teljes interjút:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »