Varga: A béremelésről szól a következő év

Egyre több külső szereplő látja hasonlóan a magyar gazdaság teljesítményét, mint ahogy belföldön látják az emberek, jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádióban.

Varga Mihály úgy látja, hogy a következő egy-másfél év a béremelkedésről fog szólni, de ennek a cégektől kell kiindulnia.

A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: ma termelékenységben előrébb vagyunk, mint a bérekben. Magyarországon az elmúlt években a termelékenység, a hatékonyság jobban nőtt a béreknél, ezért a miniszter lát arra lehetőséget, hogy a bérnövekedések, amelyek részben a közszférában részben a magánszférában megvalósulnak, rövidtávon ne rontsák a hatékonyságot.

Varga Mihály szerint alapvetően a piaci szektornak kell befolyásolnia és vezetnie, hiszen ott a legérzékenyebbek és legpontosabbak azok a felmérések, hogy mi jelenti a versenyképesség romlását, és mi fér még bele a költségekbe.

A bérnövekedésben a munkaadóknak is részt kell venniük, meg kell érteniük, hogy a jó munkaerő megtartása számukra is költséget jelent. A kormánynak pedig az adó, a járulék és a közteher oldalát kell felülvizsgálnia, mert azon keresztül tud hozzájárulni a munkaerő itthon tartásához, mondta a miniszter a kecskeméti Közgazdász Vándorgyűlésen.

Egyre több külső szereplő látja hasonlóan a magyar gazdaság teljesítményét, mint ahogy belföldön látják az emberek. A gazdaság növekedése, a csökkenő infláció, az alacsony államadósság a hitelminősítőket is abba az irányba viszi, hogy Magyarország számára kedvezőbb besorolást adjanak. Ez azért jó, mert nagyon sok olyan befektetési alap, pénzügyi intézmény hoz döntést a hitelminősítők értékítéletén keresztül, amely eddig távol tartotta magát a magyar gazdaság befektetési lehetőségeitől.

A kormány ősszel tárgyalni fog egy gazdaságélénkítő csomagról és a munkaerőpiaci problémákról is.

A magyar gazdaság az európai unió átlaga fölötti növekedési ütemben megy előre, jelentette ki Varga Mihály. Elmondta: a gazdaságerősítő, növekedést erősítő intézkedéssor elemei lesznek az eddig elért eredmények megőrzése, a fiskális fegyelem, az alacsony hiány, a csökkenő adósságállomány.

Emellett a gazdasági helyzet változására is reagálni kell – többek között a munkaerőpiacra vonatkozóan, hangsúlyozta Varga Mihály. Szeretnék áttekinteni a közfoglalkoztatást, mobilizálni a munkaerőpiaci tartalékokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »