Várat magára a cseh kormányalakítás

Várat magára a cseh kormányalakítás

Felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalásokat az októberi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD).

A CSSD szűkebb vezetése pénteken úgy döntött, hogy nem folytatja a két párt közti programegyeztetést sem, miután az ANO csütörtökön bejelentette, hogy a személyi kérdéseket illető tárgyalások folytatásának csak a szociáldemokraták február 18-án tartandó tisztújító kongresszusa után látja értelmét.

– közölte Milan Chovanec, a CSSD ügyvezető elnöke a szűkebb pártvezetőség ülése utáni sajtótájékoztatón. Chovanec szerint az ANO-tól függ, hogy a pártkongresszus után megkeresi-e az új vezetőséget tárgyalási ajánlattal vagy sem.

„Normális szakmai vitát folytattunk. Elmondtuk partnereinknek, hogy a kongresszuson meg akarjuk vitatni ajánlataikat, akár a koalíciós együttműködésre, akár valamiféle többségi megoldásra. Ezeket a tárgyalásokat ők felfüggesztették, s nekünk nincs okunk a folytatásra. Nem fogunk könyörögni Andrej Babisnak, hogy tárgyaljon velünk” – magyarázta a CSSD álláspontját Chovanec.

Andrej Babis, az ANO elnöke szerint a személyi kérdésekről folyó tárgyalásokat azért függesztették fel, mert érzékelték, hogy a szociáldemokraták körében nincs egység és ezért meg akarják várni a tisztújító kongresszusuk eredményét, amely pontosíthatná a CSSD tárgyalóküldöttségének mandátumát.

Hírdetés

Milan Chovanec szerint azonban a CSSD-ben egység mutatkozik azokban a feltételekben, amelyek teljesítése alapján a párt hajlandó lenne koalícióra lépni az ANO-val. Megismételte: a CSSD nem tud támogatni olyan kormányt, amelynek elnöke ellen büntetőjogi eljárás van folyamatban az európai uniós támogatással való visszaélés gyanúja miatt. Ez az ügy személyesen Babist érinti. A CSSD ezért követeli azt, hogy az ANO az esetleges új kormányban ne ellenőrizhesse a pénzügyminisztériumot, a belügyminisztériumot és az igazságügyi tárcát.

Az ANO ismételten megerősítette: egyetlen kormányfőjelöltje Andrej Babis, és az említett tárcák vezetéséről nem kíván lemondani.

Andrej Babis első kisebbségi kormánya egy hete nem kapott bizalmat a képviselőházban és lemondásra kényszerült. Milos Zeman államfő jelezte, hogy a második kormányalakítási kísérlettel újra Babist fogja megbízni.

Az ANO mozgalomnak 78, a CSSD-nek 15 képviselője van a 200 tagú alsóházban. Esetleges kormánykoalíciójuknak a bizalom megszerzéséhez további nyolc képviselő támogatását kellene megszerezniük, vagy elérni, hogy több képviselő a szavazáskor elhagyja az üléstermet. Erre a 15 képviselővel rendelkező Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) mutatkozott hajlandónak. Az ANO és a KSCM között tovább folynak a tárgyalások.

A 22 képviselővel rendelkező, Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) hajlandó lenne az ANO-val koalícióra lépni, de ezt a prágai sajtóban idegenellenesnek, szélsőségesnek minősített pártot azonban Babisék nem akarják elfogadni koalíciós partnernek.

Babis a Právo című lapban pénteken megjelent interjújában megerősítette, hogy az SPD-vel és a kommunistákkal nem lépnek kormánykoalícióra.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »