Várak, kastélyok és múzeumok nemzetközi fesztiválja Vajdahunyadon

Várak, kastélyok és múzeumok nemzetközi fesztiválja Vajdahunyadon

Nagyszerű látványok várták mindazokat, akik szombaton vagy vasárnap látogatták meg a vajdahunyadi várat. A Hunyadiak ősi fészkében ugyanis második alkalommal szervezték meg az európai várak és kastélyok nemzetközi fesztiválját.

Természetesen a középkori fesztivál sem hiányozhatott, a vajdahunyadi lovagok piros szőnyeggel, kenyérrel és sóval fogadták a turistákat, a két nap folyamán pedig több csatajelenetet és lovagjátékot adtak elő, illetve fegyvereiket mutattak be. Az úrnők pedig a középkori öltözék titkait ismertették a látogatóknak.

A legnagyobb látvány mégis az európai várak és kastélyok vására volt, amolyan „kastélybörze”, amelyen az érdeklődők részletes információkat kaphatnak a részvevő kastélyokról és várakról, történelmükről, látnivalóikról, megközelíthetőségükről és hasonlókról. A választék nagy volt, a házigazdán kívül 29 vár és kastély vett részt a fesztiválon. A legtöbb közülük, 21 romániai, főleg erdélyi, s a bemutatón jelentős szerep jutott az erdélyi etnikai sokszínűségnek is. A legtöbb standnál középkori öltözékben vagy népviseletben várták az érdeklődőket, a szászföldi várak nevét németül is kiírták, a szórólapok többnyelvűek voltak, a román mellett pedig sokszor magyar nyelvű tájékoztatást is kaptak, a dévai Téglás iskola diákjai révén, akiket a szervezők kérték fel erre, a turisták jelentős része ugyanis magyar.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »