Váradon igazságosnak tartják a bajnokavatás nélküli kosáridény-lezárást, de Háromszéken háborognak

Váradon igazságosnak tartják a bajnokavatás nélküli kosáridény-lezárást, de Háromszéken háborognak

Befagyasztották a kosárlabda-bajnokságokat is Romániában. A koronavírus-járvány miatt hatályban lévő korlátozások ellehetetlenítették a folytatást, ugyanakkor bajnokot sem hirdettek a 2019–2020-as szezon lezártával.
A röplabda-, a jégkorong- és a kézilabda-szövetségek után a Román Kosárlabda-szövetség is befagyasztotta a 2019–2020-as szezont. Az érintettekkel tartott rendszeres egyeztetések alapján, továbbá a teremsportok képviselőit érintő korlátozások miatt lehetetlennek tartják a folytatást, és így május 22-től befejezettnek nyilvánítják a pontvadászatokat. Azt is bejelentették, hogy az összetettek március 12-ai állását tekintik véglegesnek, ugyanakkor bajnokot nem avatnak idén. A háromnapos határidőt pedig a szervezési teendők megoldására hagyták.

A szövetség igazgatótanácsa azt javasolja mindenkinek, hogy próbálják közös megegyezéssel lezárni a szerződéseiket, elkerülve ezáltal az esetleges pereskedést. Erre a Nagyváradi VSK-nál már nincs szükség, mert mint azt Șerban Sere, a klub elnöke a Krónikának elmondta: minden megállapodásukat már korábban tisztázták, nem maradt olyan kötelezettségük, amelyre ezen utolsó napokban kellene megoldást találniuk.

A férfiélvonalban címvédőként indult és az összetettben is élen álló Körös-parti csapat irányítója kérdésünkre hangsúlyozta: annak nem örülnek, hogy nem tudták a pályán befejezni a megkezdett idényt, azt ugyanakkor igazságosnak tartják, hogy nem hirdettek bajnokot.

Ismeretes ugyanis, hogy a váradiak a Kolozsvári U-BT-vel pontegyenlőségben vezették az élvonal összetettjét, a 2019–2020-as idény korábban „kiosztott” serlegein pedig megosztoztak, hiszen a Szuperkupát a váradiak nyerték, miközben a Román Kupa a kolozsváriaké lett. Bajnokavatás híján viszont felmerül a kérdés, hogy hogyan oszlanak majd el a helyek a nemzetközi klubtornák 2020–2021-es szezonjára. Ezzel kapcsolatban Sere jelezte, hogy még nincs hivatalos döntés, ugyanakkor

szeretnék, ha ők is és a Szamos-partiak is kapnának egy-egy helyet a Bajnokok Ligájában. Ez viszont a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség jóváhagyásán múlik.

Hírdetés

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a pontvadászat befagyasztásának bejelentését főleg a férfiélvonal hátráltatta, ahol – amikor a járvány miatt el kellett rendelni a kényszerszünetet – rendkívül szoros volt az állás. A Vörös Csoportban a Kolozsvári U-BT-nek és a Nagyváradi VSK-nak egyaránt 33 pontja volt, mögöttük viszont 31 ponttal állt a harmadik helyen a Nagyszeben, miközben a Dinamo 27, a Steaua 25, a Temesvári SCM pedig 23 pontnál tartott.

A női mezőnyben viszont már befejezték az alapszakaszt, és utána is kellően nagy pontkülönbségek voltak a csapatok között ahhoz, hogy vita nélkül megegyezzenek a rangsorolásban. A 27 ponttal jegyzett Sepsi-SIC magabiztosan vezetett a 24 pontnál tartó szatmárnémeti és a 23 ponttal harmadik helyen álló aradi csapat előtt. Mögöttük a Târgoviștének 19, a Brassói Olimpiának 17, a Kolozsvári Universitateának pedig 16 pontja volt. Ezért is elégedetlenek a címvédő szentgyörgyiek, amiért bajnokavatás nélkül fagyasztották be a szezont.

– mondta Miklós Zoltán, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC elnöke. Hozzátette, nem érti, hogy milyen érvelések vannak a határozat hátterében, de meglátása szerint a két különböző helyzetre két különböző döntést kellett volna hozni. Példaként megemlítette, hogy nem kevesebb, mint tíz ország női bajnokságában, Lengyelországban, Belgiumban, Svédországban, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Boszniában, Oroszországban, Izlandon és Lettországban mind bajnokot hirdettek, ráadásul több helyen még az alapszakasz sem volt befejeződve.

Ott van az európai kupaszereplés is, évek óta az Európa Kupában játszunk, de az Euroligában való indulás dédelgetett álmunk már egy ideje, és ezen is elgondolkodtunk volna, mi lenne, ha idén ebbe a sorozatba neveznénk, de mivel nem vagyunk bajnokcsapat, egyáltalán nincs esélyünk bekerülni abba a rangos mezőnybe. Ilyen jellegű negatív vetületei vannak ennek a döntésnek” – mutatott rá a klubvezető.

Mint megtudtuk, a vezetőség kiértékelése után dől el, hogy mi történik a jelenlegi játékoskerettel, de mint minden évben, idén is azt a politikát követik, hogy azokat a kosárlabdázókat, akik komolyan álltak hozzá a munkához, és meg voltak elégedve velük, megpróbálják megtartani, hiszen az évek során ez volt a sikerük kulcsa. „Valószínűleg idén is lesznek olyan játékosok, akik hosszabbítanak, de nyilván lesznek érkezők is. Mindezt a közeljövőben fogjuk eldönteni. Mivel a bajnokság októberben szokott kezdődni, semmi okunk azt hinni, hogy ez idén másként lesz, ami azt jelenti, hogy augusztus második felében tartjuk a gyülekezőt, amennyiben a járvány nem szól bele ismét” – mondta Miklós.

A szükségállapot feloldása ellenére, mint ismeretes, a teremsportok továbbra is tiltás alá esnek, de még a szabadtéri sportolás is csak egyénileg vagy edzőtáborban szervezett kis csoportokban, szigorú előírások mellett lehetséges Romániában. A gyermekek és juniorok számára sem engedélyezett még a felkészülés újrakezdése, ezért a Román Kosárlabda-szövetség igazgatótanácsa a héten arról is döntött, hogy az U13-as, U14-es, U15-ös, U16-os, U18-as és U20-as bajnokságait döntő tornák révén zárják le, a bajnokság legjobb nyolc csapatainak a részvételével. Ezeket augusztusra tervezik, és a járványügyi rendeletek függvényében a szabadtéri rendezést is lehetségesnek tartják. A szövetség közgyűlése július 13-án lesz.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »