Ványa bá és Salieri vidékről Budapestre költözik

Ványa bá és Salieri vidékről Budapestre költözik

Szeptember 5. és 11. között ismét megrendezi a Thália Színház a Vidéki Színházak Fesztiválját. A klasszikusoktól a habkönnyű zenés darabig terjed a kínálat. A mustra célja, hogy a fővárosi nézők megismerhessék a vidéki színházak társulatait, az elmúlt évad legizgalmasabbnak tartott előadásait. A nagyszínpadi produkciók közé meghívták a Szolnoki Szigligeti Színház zenés produkcióját, a Hello, Dolly! című musicalt, amelyben Szolnoki Tibor Horace Vandergeldert, Kertész Marcella pedig Dollyt alakítja, a rendező Szente Vajk.

A nagyszínpadon látható lesz még a Békéscsabai Jókai Színház Bánk bánja, Barta Lajos százéves jubileumát ünneplő tragikomédiája, a Szerelem a kaposvári társulattól, a tatabányaiak Tartuffe-e Szikszai Rémusz rendezésében, címszerepben Crespo Rodrigóval. Szombathelyről érkezik a Ványa bá, Csehov klasszikusának felfrissített változata, amelyet Hamvai Kornél aktualizált és fordított újra, hangolt a mai köznyelvhez hasonlóra. Réthly Attila rendezésében Mertz Tibor formálja meg a nyugalmazott egyetemi tanárt. A nagyszínpadi előadások sorát szeptember 11-én az Amadeus pécsi változata zárja, Peter Shaffer drámájában most Rátóti Zoltán játssza Salierit, Mozartot pedig Mikola Gergő.

Lesznek előadások az Arizona Stúdióban is: a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Harold Pinter Hazatérés című művét, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház pedig Virginia Woolf Orlandójának monodráma-változatát, míg a Miskolci Nemzeti Színház Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját adja itt elő.

Lantos Anikó fesztiváligazgató a rendezvény programját beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón elárulta, a hagyományokhoz híven az előadásokat, amelyek közül három produkciót rögzít a közmédia, most is öttagú közéleti zsűri fogja értékelni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »