Vannak a boldogok és a boldogtalanok, köztük meg a Duna

Vannak a boldogok és a boldogtalanok, köztük meg a Duna

Boldogokra és boldogtalanokra osztja a Duna az országot egy felmérés szerint. Költözni mégsem kell azonnal, mert a boldogság tanulható – mondják a szakemberek.

Boldog magyarokkal a Dunántúlon lehet elsősorban találkozni, Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékben. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy a boldogtalanok hazája.

„A kis településeken, különösen a nők esetében boldogabbak a mintában részt vevő személyek, talán a férfiaknál az lehet a magyarázat, hogy a munkalehetőségek a kis településeken kevésbé adottak, de az mindenképpen kirajzolódik a térképen, hogy a vidéki emberek boldogabbak, mint a budapestiek” – mutatott rá Oláh Attila professzor az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumától.

Aki elmaradott településen él egyedül és alacsony iskolai végzettséggel, az minden bizonnyal boldogtalan, mert kevésbé képes hatékonyan kezelni a stresszt – mondják a szakemberek. De azt is mondják, hogy a boldogság tanulható.

„A mi programunk elsősorban egy online oktatási rendszer, fontosnak találjuk, hogy legyen lehetőségük az embereknek abban az adott városban, például Miskolcon a személyes kapcsolódásra, mert az köztudott, hogy egy közösségben az emberek inspirálni tudják egymást, meg tudják osztani a történeteiket, nekem mi működik, neked mi működik” – így a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, Bagdi Bella.

A felmérést a tervek szerint évente elvégzik majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »