Van sapka, nincs sapka? Megy a kötélhúzás az uniós tagállamok között – egy hét van a határidőig

Van sapka, nincs sapka? Megy a kötélhúzás az uniós tagállamok között – egy hét van a határidőig

December 5-én, az olajembargó hatályba kerülésének napján kellene tető alá hozni az orosz olajra kivetendő nemzetközi ársapkát, ám annak méretéről még csak nem is közelítenek az álláspontok. A radikálisan oroszellenes lengyelek és baltiak szerint kis korlátozásnak nincs értelme, a szigorá árplafonnak meg beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek, és nincs garantálva a siker – ami ebben az esetben Oroszország gazdasági térdre kényszerítése.

A Bloomberg és a Politico sem nagyon lát esélyt rá, hogy lesz érdemi megállapodás.

A G7 csoport korábban 65-70 dollár hordónkénti áron javasolta a plafont. Az óvatosság mögött az áll, hogy úgy akarnának bevételt elvonni Moszkvától, hogy közben nem okoznak kínálati sokkot a globális piacon (Oroszország a globális olajkínálat 5 százalékát adja).

A G7-es javaslatot másolta legutóbb az Európai Bizottság is.

Hírdetés

A lengyelek és baltiak ellenben 20 dolláros szintet követelnek, ami Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 30 dolláros plafonját is jócskán felülmúlja.

A Politico közlése szerint egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata szerint az orosz olajtermelők számára a 12-20 dolláros olajár már nullszaldós, minden efölött megjelenő plusz dollár az orosz költségvetést gazdagítja.

Ugyanakkor az olajszállításban igencsak érdekelt Málta, Ciprus és Görögország magasabb ársapkát akarnak, vagy minimum kompenzációt az őket ért károkért (emlékeztetőül megjegyeznénk, hogy a három ország tankerflottájának tulajdonosai korábban azzal hívták fel a figyelmet magukra, hogy Brüsszeltől igen képmutató módon mentességet kaptak a szankciók alól).

Kökrép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »