"Van néhány gyanús körülmény" – a francia külügyminiszter felülvizsgálná a török partnerséget

Felül kell vizsgálni Törökország partnerségének kérdését az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni szíriai harcban – figyelmeztetett Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a sikertelen török puccskísérlet után vasárnap.

“Felmerültek kérdések, amelyeket mindenképpen fel kell tenni” – mondta Ayrault a France 3 francia tévécsatornának. “Részben működnek a dolgok, de legyünk őszinték: van néhány gyanús körülmény” – tette hozzá. A francia diplomácia vezetője az Iszlám Állam elleni koalíció jövő heti washingtoni ülésén tárgyalná meg Törökország partnerségének kérdését.

“Törökország egy nagy ország, stratégiai szerepet tölt be, NATO-tagállam, neki a leghosszabb a Szíriával közös határa, mintegy 2,5 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet és szövetségesünk” – nyomatékosította az ázsiai ország partnerségének előnyeit is az interjúban a francia külügyi tárca vezetője.

Egy francia tisztségviselő később magyarázkodni kényszerült Ayrault megjegyzései miatt, aki szerinte nem akarta megkérdőjelezni Törökország szerepét az IÁ-val szembeni harcban. Eközben John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap leszögezte: az Egyesült Államok nem szakította meg az IÁ elleni harcát a sikertelen török puccskísérlet és következményei miatt.

Lezárt NATO-támaszpont

Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb térségbeli szövetségesének számító Törökország rövid időre lezárta Washington előtt az IÁ elleni légicsapások kiindulópontjául használt incirliki támaszpontot.

A Pentagon vasárnap már közölte, hogy a szoros együttműködésnek köszönhetően újra megnyílt a török légtér az amerikai katonai gépek előtt, így a szövetségesek hadműveletei visszatérhetnek a régi mederbe. Kerry annak tudta be a támaszpont lezárását, hogy a puccsisták itt tankolták újra az általuk megszerzett repülőgépeket.

Még döcögnek az utasszállítók

A polgári légi közlekedés azonban még nem állt helyre teljesen: a Török Légitársaság 196, Isztambult érintő belföldi és nemzetközi járatát törölte a pénteki puccskísérlet után kialakult járattorlódások miatt.

Emellett az amerikai légügyi hatóságok egyelőre nem engedélyezik a berepülést Isztambulba és Ankarába, és nem fogadják a Törökországból érkező járatokat.

(MTI)

A Bundeswehr cáfolta az amerikai bejelentést: zavartalanul működik az IÁ-ellenes bevetésekhez használt incirliki légi támaszpont

Indul az erdogani takarítás: csaknem háromezer bírót távolítottak el tisztségéből Törökországban

Szakértők: az államcsínyek alapszabályait is figyelmen kívül hagyták – nem Erdogan volt, de…


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »