Van forrás az álmok megvalósítására

Van forrás az álmok megvalósítására

Augusztusban Elon Musk űripari cége, a SpaceX 349,9 millió dollárnyi részvényt adott el az amerikai tőzsdefelügyelet, a Securities and Ex-change Commission (SEC) adatai szerint. Ennek a finanszírozási körnek a részeként jutott most a társaság további 100 millió dollárhoz, amellyel az akció keretében bevont friss forrás 449,9 millió dollárra egészült ki. A technológiai cégek részvényeinek forgalmazását támogató Equidate becslése szerint ezzel a SpaceX értéke 21,5 milliárd dollárra emelkedett – tudta meg a CNBC. A befektetők nem ismertek.

A Big Fucking Rocket maximális sebessége 27 ezer kilométer lesz óránként, így Párizsból New Yorkba csak fél óra lenne az út
Forrás: space-x.com

Hírdetés

Az Elon Musk által vezetett társaság olyan újrafelhasználható rakétákat fejleszt, amelyek képesek felszállni, majd küldetésük teljesítése után visszaállnak az Atlanti-óceánon állomásozó drónhajóra. A cég indoklása szerint ez segít az űrmissziók költségeinek csökkentésében és a számuk növelésében. Az év elején a SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell egy interjúban arról beszélt a Reutersnek, hogy a cég két-három éven belül küldetéseket indít a világűrbe. Musk ambíciói ennél gyorsabb ütemről szólnak: májusban azt mondta, hogy már 2019-ben megkezdik az űrrepülőgéppel a nagy sebességű internet biztosítását szolgáló műholdak kihelyezését a világűrbe. A CNBC összefoglalója emlékeztet arra is, hogy Musknak bolygóközi rendszerre is vannak tervei: száz embert szállítana a Marsra, hogy gyarmatosítsa. 2022-re már legalább két rakományt szeretne elszállítani a vörös bolygóra.

Ősszel az ausztráliai Adelaid-ben rendezett Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson Musk már nemcsak a Mars-expedícióról beszélt, hanem arról is, hogy időszerű lenne egy holdbázis, bemutatta továbbá azt az elképzelését, hogy olyan rakétát fejlesztenek, amellyel nemcsak az űrbe lehetne eljutni, hanem a Föld különböző pontjai között is a mostaninál lényegesen gyorsabban lehetne utazni. A Big Fucking Rocketnek (BFG) keresztelt újrahasznosítható rakéta univerzális eszköz lenne, amely földi utazásra, műholdfelbocsátásra és a Mars-expedíció lebonyolítására egyaránt alkalmas lenne. Maximális sebessége elérné a 27 ezer kilométer per órát. Ezzel a Föld bármely pontját egy órán belül el lehetne érni, Párizsból New Yorkba például mindössze fél óra lenne az út.

Földön kívüli élet nyomai

Idegen életformát találtak a tudósok az ISS nemzetközi űrállomáson. Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz bejelentéséről a Daily Mail számolt be. Az űrállomás külső felületén – egy rutineljárás keretében folytatott vizsgálatnál – olyan élő baktériumot fedeztek fel, amely a feltételezések szerint földön kívüli eredetű. Az eddigi közlések szerint 2018 elejére várható eredmény a mikroorganizmusok valószínűsíthető eredetéről.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »