Van egy jó hírünk, ha napelemet telepítene Pest megyében

Nagy törést jelentett a Pest megyei lakosság számára, amikor 2019. október 17-én felfüggesztésre került a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázati kérelmek befogadása az MFB Pontokon. Ugyanakkor a közelmúltban Brüsszelben olyan kijelentést tettek, hogy a jövőben az energiahatékonyságot szolgáló fejlesztéseket a központi régióban továbbra is támogatni kívánják.

MIRŐL SZÓLNAK A TERVEK?

Az Unió létre kívánja hozni az Európai Városok Koalícióját, amin keresztül a támogatások igénybe vehetők lesznek majd. Brüsszel a budapesti lakáshelyzetre és annak állapotára való tekintettel úgy véli, hogy továbbra is nagy szükség van napelemek telepítésére és lakóházak szigetelésére. Így szükségtelen azoknak a félelmeknek hangot adni, hogy Budapest és Pest megye támogatások nélkül marad az elkövetkezendő 2021-2027-es fejlesztési időszakban. Maga a finanszírozás a napelemes rendszer és a szigetelési program esetében az EIB bázisán keresztül jönne. A feltételezés szerint olyan támogatási konstrukció jöhet létre, aminél egy energiahatékonysági alap és/vagy intézmény jön létre, ahová közvetlenül fordulhatnak majd a lakossági és társasházi ügyfelek a napelemes és szigetelési források igénylése érdekében. Ugyanakkor kiemelésre került az is, hogy a Közép-magyarországi régió relatív magas fejlettsége miatt Pest megye 2021-től továbbra is jóval kevesebb/alacsonyabb intenzitású uniós támogatásra számíthat, mint a vidéki régiók. Arról, hogy pontosan ez a lehetőség mikor is nyílik meg sajnos még nincs információ, de mindenképpen pozitív, hogy a továbbiakban biztosan lesz lehetőség környezetbarát technológiák alkalmazására.

MIRŐL SZÓL MÉG A KOALÍCIÓ?

Hírdetés

A Koalíció nem csak az ingatlanállomány energetikai korszerűsítésére helyezné a hangsúlyt, hanem a zéró kibocsátású tömegközlekedés megteremtésére is. Ennek az intézkedésnek a keretében lehetőség nyílna elektromos buszok és egyéb környezetbarát tömegközlekedési eszközök beszerzésére, átalakítására. Mindez szorosan kapcsolódik Budapest közép- és hosszútávú közlekedésstratégiai céljaival, tervezett projektjeivel, mint például a HÉV-vonalak meghosszabbítása és a kocsik felújítása, vagy a ferihegyi gyorsvasút kiépítése.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »