Van egy álmuk: Kijev már azt is eldöntette, melyik nyugati ország, melyik ukrajnai régiót újítja majd fel

Van egy álmuk: Kijev már azt is eldöntette, melyik nyugati ország, melyik ukrajnai régiót újítja majd fel

Miközben az ukránok súlyos veszteségeket és kudarcokat szenvedtek a donbaszi csatában Kelet-Ukrajnában, az ukrán miniszterelnöke, Denisz Smihal egy konferencián bemutatta, mely országoknak kellene felkarolni és újjáépíteni Ukrajna háború által elpusztított területeit. A listáról Szlovákia hiányzik, kaptak viszont feladatot a csehek, lengyelek, de még a németek is.

A lista politikai PR-fogásnak nem rossz. A fronton harcolók és a háború elől menekülők legalább úgy érzik, Kijev tud valamit, már az újjáépítésen gondolkodik. Valójában egyelőre semmi okunk nincs elhinni, hogy az ilyen terveknek van realitása.

Smihal a svájci Luganóban mutatta be július 5-én, hogy a harcokkal sújtott ukrán régiók felújítása mely országok feladata lesz. Egyébiránt a teljes költség valahol 720 milliárd euró magasságában lehet.

Rivnye régió – Olaszország

Csernyihiv régió – Németország

Szumi régió – Kanada

Harkov régió – Törökország és USA

Luhanszk régió – Csehorzág, Svédország, Finnország

Donyeck régió – Lengyelország, Olaszország

Zaporozzsije régió – Ausztria

Hírdetés

Herszon régió – Svédország, Hollandia

Mikolajiv régió – Belgium,

Kirovohrad régió – Norvégia,

Ogyessza régió –  Svájc

Ogyessza város – Franciaország

At a conference in Lugano on the restoration of Ukraine, Prime Minister Denys Shmyhal presented a map – which of the Europeans will restore what: – Ireland – Rivne – Germany – Chernihiv – Canada – Sumy – USA and Turkey – Kharkiv – Czech Republic, Finland and Sweden – Luhansk pic.twitter.com/mChxnmEzQb — ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) July 5, 2022

A felsorolt területeknek a túlnyomó részét ma az oroszok ellenőrzik, és jelenleg nem sok esély mutatkozik arra, hogy az ukránok belátható időn belül visszafoglalják régióikat.

Érdekes egyébként, hogy Szlovákia nem került fel a listára, annak ellenére, hogy Eduard Heger szlovák kormányfő passzív igennel támogatta az ötletet, mikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszélt telefonon. Úgy fogalmazott: “Gyakorlatilag nincs akadály, ami miatt ne járulhatna Szlovákia is hozzá Ukrajna újjáépítéséhez”.

Sőt, Heger korábban jelezte, hogy a cégek és a harmadik szektor elkezdhet gondolkodni azon, mit adna hozzá ehhez a vállaláshoz.

Az már kevésbé meglepő, hogy Magyarország sincs rajta a listán – Kijev és Budapest politikai kapcsolata elég kiélezett, bár más területeken az ukránok képesek pragmatizmusra.

Szlovákia eddig is jelentős katonai támogatásban részesítette Ukrajnát. Pénzen, muníción és katonai ellátmányon kívül átadta neki S-300-as légvédelmi rendszerét, MiG-vadászgépeket és MI-17-es katonai helikopterek sorsa is hasonló lesz, nem beszélve arról, hogy ha a németek hajlandók egy az egyben pótolni modernebb tankokkal, harminc szlovák T-72-es tank is a keleti szomszédunknál landolhat.

DennikStandard.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »