„Van benne művészet is, de én alapvetően szórakoztatok”

„Van benne művészet is, de én alapvetően szórakoztatok”

„Halálra akarom rémíteni az embereket, ez a munkám – fogalmazott egy interjúban Ridley Scott. – Ez épp olyan, mintha komikus lennék, akkor azt akarnám elérni, hogy kipukkadjanak a nevetéstől. A mindennapi feladatom a szórakoztatás. Van benne persze művészet is, de, és ezt sosem szabad elfelejteni, én alapvetően szórakoztatok.” A brit rendező ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

Az Alien, a Szárnyas fejvadász, a Legenda, a Thelma és Louise, a Gladiátor, a Prometheus és a Mentőexpedíció alkotóját a legjelentősebb filmesek között tartják számon, a fent idézett The Guardian-interjúban a legnagyobb élő brit rendezőként hivatkoztak rá. S bár a felsőfok sokszor hamis képet fest egy művészről, Ridley Scott esetében nehéz túlzásnak minősíteni. Az aktív rendezők közül talán csak Steven Spielberg és a hetvenötödik születésnapja kapcsán két hete felköszöntött Martin Scorsese múlhatja felül a brit alkotót a művészi értékel (is) bíró szórakoztatás terén – Woody Allen és David Lynch a saját külön pályájukon játszanak, nem összemérhetők.

Ridley Scott az északkelet-angliai South Shieldsben született 1937. november 30-án. Apja a haditengerészetben szolgált, így a család folyamatosan költözködött, és csak a második világháborút követően tért vissza Angliába. Ridley díszlettervezőnek tanult, majd a BBC rendezői programját is elvégezte. 1968-ban öccsével, a szintén rendezői álmokat szövögető Tonyval saját produkciós céget indítottak. Tony Scott később ismert rendezővé vált – Top Gun, Az utolsó cserkész, Tiszta románc –, 2012-ben öngyilkosságot követett el, bátyja beszámolója szerint a rákkal folytatott kilátástalan küzdelem miatt vetette le magát egy Los Angeles-i hídról.

Reklámfilmeket és tévésorozatokat készítettek, Ridley Scott rendezői bemutatkozására 1977-ig kellett várni, ám a Párbajhősök című filmmel egyből elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat Cannes-ban. A sikeres debütálás után Trisztán és Izolda történetét szerette volna filmre vinni, de a Csillagok háborúját látva meggondolta magát, és nekiállt, hogy elkészítse azt az alkotását, amellyel kitörölhetetlenül beírta magát a filmtörténetbe. Az Alien (A nyolcadik utas: a Halál) minden idők egyik legtöbbet idézett űrhorrorja lett, és immár csaknem tucatnyi filmből álló szériát indított el.

http://mno.hu/

Négy rendezőnek ajánlották fel előtte a forgatókönyvet, így tudta, hogy gyorsan kell lépnie, ha ő akarja megrendezni. „Gyorsolvasó vagyok, így másfél óra alatt végeztem a szkripttel, de az időeltolódás miatt még négy órát kellett várnom, mire Hollywood felébredt reggel, hogy azonnal igent mondhassak” – mesélte egy interjúban. Megkapta a filmet, és ezzel a közönség járt a legjobban, hiszen a többi rendező csupán egy B kategóriás szörnyfilmet látott a forgatókönyvben, Scott viszont egy teremtéstörténetté terebélyesedő, hátborzongató űreposz első epizódját készítette el. Amelynek értékéből semmit sem vonnak le a kevésbé jól vagy simán csak gyalázatosan sikerült folytatások – mint például az Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen.

Következő munkájával sem adta alább, bár az 1982-es Szárnyas fejvadász üzleti bukás volt, a rendezői változatnak hála, viharsebesen kultuszfilmmé vált. A replikánsokra vadászó Harrison Ford legendáját az idén bemutatott Szárnyas fejvadász 2049 című filmmel folytatta – igaz, már csak producerként –, amelynek jó részét Magyarországon vették fel. Akárcsak a Mentőexpedíciót, a rendező így szinte hazajár Budapestre.

A reklámok terén is letette a névjegyét Ridley Scott, az Apple 1984-es tévéreklámja a mai napig a műfaj klasszikusának számít. Az 1991-es Thelma és Louise után a 2000-ben bemutatott Gladiátorral, és az egy évvel későbbi A sólyom végveszélyben című filmmel dobott még nagyot, aztán az elmúlt másfél évtizedben mérsékelt kritikai ért el csupán – anyagi szempontból pozitívabb az összkép –, ez alól talán csak a két évvel ezelőtti Mentőexpedíció jelent kivételt.

Legújabb filmje a jövő év elején a mozikba kerülő A világ minden pénze című krimi, amellyel alig három hónappal a bemutató előtt fordul fel a világ. Az egyik szerepben a szexuális zaklatási botrányba keveredett Kevin Spacey lett volna látható, ám a majdnem kész alkotásból végül valamennyi jelenetét kivágták, és Christopher Plummerrel vették fel újra.

Ridley Scott, akinek szinte egész családja a filmiparban dolgozik, számtalan kitüntetés birtokosa, filmes elismerései mellett 2003-ban II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte az angol filmiparért tett szolgálataiért, így kijár neki a Sir megszólítás, két éve az amerikai filmakadémia tagja lett, és csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »