Van, ami nem változik – ahogy az SNS sem. Újabb bástyát veszíthet a Most-Híd

Van, ami nem változik – ahogy az SNS sem. Újabb bástyát veszíthet a Most-Híd

Peter Krajňák most-hidas oktatási államtitkár hatáskörét nemrégiben jelentősen megnyirbálta az SNS-es miniszterasszony, kedden pedig kiderült, hogy hat havi bérének is búcsút inthet. A Most-Híd által jelölt védelmi államtitkár, Ondrejcsák Róbert pedig a facebookon panaszkodott az SNS-es védelmi miniszter kicsinyes praktikái miatt. 

Ebből még bármi lehet. Akár még kormányválság is, ami a szokatlan koalíció megalakulása óta mindig ott lóg a levegőben. Annak ellenére, hogy egy hárompárti koalícióról van szó, olyan erők feszítik szét a kormányt, mintha legalább tucatnyi különböző pártérdek ütközne egymással.

Kétségkívül a Most-Híd van a legszorultabb helyzetben. Pártpreferenciái  a parlamenti küszöb felé araszolnak. Óriási szüksége lenne a pártnak eredményekre, ám legfeljebb részeredményekkel büszkélkedhet, amelyek azonban nem felelnek az Smerrel-való kormányzás „áldozatának”. Bugár Béla újra és újra elmondja, hogy ebben a koalícióban teljesítik a programprioritások. Mégis, az utóbbi hetekben már a vegyespárt sem próbálja a kulisszák mögött lejátszani a vitás kérdéseket: helyette nyilvánosság előtt tárgyalja ki azokat.

Krajňákra rájár a rúd

 

Peter Krajňáktól decemberben Lubyová minszterasszony elvette a regionális iskolaügyben gyakorolt hatásköreit, vagyis a jogot, hogy ráhatása legyen a tanárok, iskolaigazgató számára megfogalmazott irányelvek alakításába. Beleértve a tantárgyak kerettantervét.

Pénzekről ugyan eddig sem dönthetett az államtitkár, ám a Denník N vonatkozó kommentárjában éleslátóan szögezi le:

Hiába jelentette be pár nappal később Bugár Béla, hogy kisebbségi főosztály alakul az oktatási tárcánál, annak létrehozását lehetetlen volt sikerként kommunikálni, ha a párt tényleges ráhatása az oktatásügyre – amely a magyar kisebbség számára kulcskérdés – csökkent.

Peter Krajňák megpróbáltatásai azonban ezzel még nem értek véget: kedden a parlament összeférhetetlenségi bizottsága hat havi bérmegvonással büntette, mert az államtitkári posztja betöltése alatt pénzt vett fel az eperjesi Közútkezelő felügyelőbizottsági tagjaként. A hírek szerint nem egész 95 eurót kapott, ami hat havi minisztériumi bérébe került.

Hírdetés

Az SNS a Védelmi Minisztériumból is kiszorítja Bugárékat

 

A koalíció létrejöttekor szinte minden tárcánál minden párt kapott egy miniszteri vagy egy államtitkári posztot. Ez lett volna az egymás megkerülhetetlenségének záloga. Ha érdekütközés lenne, egyezségre kell jutni – vagy ki kell zárni az ügymenetből a másik párt jelöltjét.

A jelek szerint ez zajlik a védelmi tárcánál is. A minisztérium súlyos milliárdokat költhet el a következő években (és évtizedekben) a hadsereg modernizálására. A készülő vadászgép-beszerzés tárgyalásai időben korábban kezdődtek, ám az SNS-es miniszter, Peter Gajdoš újraírta a haderő prioritásait, és a harckocsik modernizációját sorolta előre. Erre a tételre a szlovák nemzetiek tárcája 1,2 milliárd eurót költhet el – és koránt sem biztos, hogy nem titkosítják majd az adásvételi szerződést.

A történet előzménye, hogy tavaly szeptemberben Gajdoš úgy halasztotta el az új vadászgépek megvásárlását, hogy arról a Most-Híd védelmi államtitkára, Ondrejcsák Róbert nem tudott. Azokban a napokban ráadásul felmerült a lehetősége, hogy a minisztérium orosz vadászgépekre is kér árajánlatot (ma már tudjuk, hogy a tárca az amerikai F16-osok és a svéd Gripenek közül választ majd a következő 12 évben valamikor).

fogalmazott akkor Ondrejcsák. Nem titok, hogy a két párt geopolitikai „irányultsága” előbb utóbb probléma lesz. Az SNS a választások után csak rövid időre vetkőzte le orosz-szimpátiáját, a Most-Híd pedig elkötelezett atlanti és európai értékrendet vall.

Nem zörög a haraszt

Ondrejcsák legújabb kirohanása látszólag egy kisebb horderejű ügyre vonatkozik, ám kijelentései és a tény, hogy nyilvános csatornán kritizálta Peter Gajdoš minisztert, az SNS – Most-Híd szembenállás fokozódására utal.

Ondrejcsák kedden a facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azért bírálta a minisztert, mert az meghiúsította egyik kollégájának külföldi továbbképzését a német-amerikai Marshall Centernél. A bejegyzés vége ismét a korábbi ellentétre hívja fel a figyelmet:

Mindettől függetlenül az SNS-nek 1,2 milliárd oka van arra, hogy ez a kormány még kibírja egy darabig, de közben igyekszik „megvakítani az ellenséget“, hogy szabadabban dönthessen bizonyos kérdésekben. Kíváncsian várjuk, veszít-e újabb bástyát a Most-Híd, mondjuk az agrártárcánál…

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »