Van, aki már voksolt Orbánék népszavazásán

Megérkeztek az októberi népszavazásra az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodába – közölte az NVI csütörtökön az MTI-vel.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az október 2-ai népszavazáson, az NVI augusztus utolsó hetében postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak. Összesen 266 ezer levélcsomag készült el, a választási iroda 224 ezer levélcsomagot küldött ki postán.

Az NVI csütörtökön közölte, hogy szerdán megérkezett az első három levélszavazat.

A Nemzeti Választási Iroda mostantól reggelente a valasztas.hu címen található tájékoztató oldalán közli, hány levélszavazat érkezett vissza az októberi népszavazásra.

Ezeket elzárva tárolják szeptember 26-áig, az NVI ugyanis csak akkor kezdheti meg a levélszavazatok külső borítékának felbontását és – a szavazatot tartalmazó boríték felbontása nélkül – a választópolgár azonosítását, azaz a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévőkkel. A szavazatot tartalmazó borítékot csak a voksolás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben, és akkor kezdődhet a szavazatok összeszámlálása is.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés így szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »