Van, aki az olcsó munkaerőben hisz, van, aki a megfizetettben – a hatvani után a miskolci Bosch-gyárban is sztrájkot hirdettek

Február 12-ére 2 órás általános sztrájkot hirdetett az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél, miután megrekedtek a bértárgyalások a felek között – írja az MTI.

Janik Tamás, a szakszervezet elnöke szerint elkötelezettek a békés megoldás mellett, de a munkáltató a szakszervezet által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitától elzárkózik, ezért a szakszervezeti tömörülés sztrájkbizottság felállítása mellett döntött. Nem maradt más választása a munkavállalóknak, mint a munkabeszüntetés nyomásgyakorló eszközéhez nyúlni – hangsúlyozta.

Ismertette: a szakszervezet 19 százalékos béremelést és lojalitási bónuszt kér a munkaviszonyban eltöltött évek után, valamint a cafeteria-keretösszeg növelését 360 ezer forintra.

A cég kommunikációs szervezete az MTI-nek azt állította: a dolgozók 99 százaléka a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta, és az emelt bérek kifizetése ez alapján történik a szokott időben. A gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül bevezették a hűségbónuszt is.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. vezetése a kétórás figyelmeztető sztrájk bejelentését tudomásul vette és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el – tették hozzá.

Hírdetés

A Jobbik szolidáris a miskolci Bosch dolgozóival

A Jobbik szolidáris a miskolci Bosch dolgozóival, akik végső lehetőségként a sztrájk eszközével kívánják kiharcolni az érdemi béremelést – írja közleményében az ellenzéki párt. Mint fogalmaznak, követelésük jogos, főleg abban a városban, ahol az fizetések messze elmaradnak az országos átlagtól.

"A Bosch az Orbán-kormány stratégiai partnere. A Jobbik szeretné, ha a Bosch a dolgozók stratégiai partnere is lenne, ezért kormányra kerülve újra fogjuk tárgyalni a multikkal kötött stratégiai szerződéseket, kikötve a bérek felzárkóztatásának ütemét. Ezzel együtt tovább folytatjuk a bérunióért vívott küzdelmet, hogy a miskolci munkavállalók minőségi munkáért ugyanúgy minőségi bért kaphassanak, mint nyugati kollégáik" – írja Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője.

A Fidesz az olcsó munkaerőben hisz, a Jobbik a megfizetettben – zárul a közlemény.

(Kuruc.info)

Korábban írtuk: Sztrájk lesz a miskolci Bosch-gyárban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »