Van, ahol csak négynapos a munkahét

Van, ahol csak négynapos a munkahét

Spórolni kell az árammal Venezuelában az aszály miatt, ezért a kormány kitalálta, hogy ezentúl csak négynapos lesz egy munkahét a dél-amerikai országban. Azt még nem lehet tudni, hogy csak az állami alkalmazottakra vonatkozik a döntés, vagy a versenyszféra munkavállalóira is. A több intézkedést is tartalmazó rendelkezést június 6-ig kell betartani.

Az elnöki rendeletből az nem derült ki, hogy az intézkedés csak az állami dolgozókra vonatkozik vagy a magángazdaságban dolgozókra is.

Az elnöki rendelet azt is tartalmazza, hogy az állami ipari vállalatoknál és intézményekben 20 százalékkal kell csökkenteni az áramfogyasztást. A bevásárlóközpontoknak és a szállodáknak pedig legalább négy órán át saját generátoraikkal kell áramot termelniük naponta. Akik az előírást nem tartják be, szankciókkal sújtják – áll az elnöki dokumentumban.

Venezuelában régen nem tapasztalt szárazság van, emiatt az ország délkeleti vidékén található Guri-víztároló vízszintje kritikus szintre esett. Az itt működő vizierőmű biztosítja Venezuela áramszükségletének csaknem 70 százalékát.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »