Váltságdíjat követelnek Kamerunban kilenc emberért, akiket egy templomból hurcoltak el

Váltságdíjat követelnek Kamerunban kilenc emberért, akiket egy templomból hurcoltak el

Kamerunban, Nchang településen szeptember 16-án fegyveresek törtek be a Szent Mária-templomba, és kilenc embert – öt papot, egy szerzetesnővért és három világi hívőt – elraboltak. Andrew Nkea Fuanya bamendai érsek hírül adta, hogy az emberrablók váltságdíjat kérnek értük.

A fegyveresek szeptember 16-án fel is gyújtották a templomot, mielőtt magukkal hurcolták a papokat, a szerzetesnővért és a három laikust (egy hitoktatót, egy szakácsnőt és egy fiatal lányt). Nkea érsek elmondta azt is, hogy vannak olyan csoportok, amelyek könnyű prédának tekintik az egyházat, hogy pénzhez jussanak.

2016 óta Kamerun északnyugati és délnyugati régióiban véres konfliktusok dúlnak az angol nyelvű szeparatisták és a nagyrészt francia nyelvű állami katonaság között. Az erőszaknak hatezer áldozata van már, és közel egymillió ember kényszerült lakóhelyéről elmenekülni.

Hírdetés

Szeptember elején Nkea érsek – aki május végéig a mamfei egyházmegye (itt található Nchang) apostoli adminisztrátora volt, és a kameruni püspöki konferencia elnöke – a válságról megfeledkezni látszó nemzetközi közösség beavatkozását kérte. „Igyekszünk bátorítani a papokat, a férfi és női szerzeteseket, hogy folytassák a munkájukat a két angol nyelvű régióban – mondta el egy interjúban, amelyet a Vatikáni Rádió francia nyelvű adásának adott –, de mi, püspökök mindennap kapunk fenyegető üzeneteket, amiért elő akarjuk segíteni a párbeszédet. Ha beszélünk a kormánnyal, a szakadárok kormánypártisággal vádolnak; ha beszélünk a szakadárokkal, a kormány vádol minket azzal, hogy az ő pártjukon állunk. Kényes helyzet, de a püspököknek folytatniuk kell a közvetítő munkát a felek között.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »