Változtak az ingyen napelemes pályázat szabályai – mutatjuk a részleteket

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás! Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Noha külön hírben nem számoltak be róla, a napokban kétszer is módosították a decemberben induló napelemes és fűtéskorszerűsítési program felhívását – szúrta ki a Portfolio. A csomagban alacsony jövedelmű háztartások számára biztosítanak majd 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás a beruházásokhoz. A piaci szereplők rég nem látott rohamra számítanak, az általunk megkérdezett cégek már most érzik, hogy nő a napelemes projektek iránti érdeklődés. Mindez nem meglepő, hiszen a pályázat segítségével ingyen valósíthatóak meg az ilyen beruházások. Portálunkon az elmúlt időszakban többször is foglalkoztunk az elvileg október 18-án véglegessé váló kiírással, a legfontosabb részleteket ebben a cikkben gyűjtöttük össze. Úgy tűnik azonban, hogy utóbb újabb, nem elhanyagolható módosításokat vezettek be. A korábban közzétett tervezethez képest az októberi verzióban fontos eltérés volt, hogy a háztartás jövedelemszámítását teljesen átalakították. A szabály értelmében olyan ingatlanokra lehet majd kérni a támogatást, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik – a felhívás szerint a nyugdíj is jövedelemnek számít.

A közelmúltban bevezetett újítás alapján ugyanakkor a katás és kivás vállalkozóknál a vállalkozásból származó jövedelmet is figyelembe kell venni. A Portfolio szerint mindez azért nagyon fontos, mert a jövedelemmel nem rendelkező tulajdonosokkal a háztartás jövedelem-megállapításakor nem szabad számolni, a katás és kivások bevonásával viszont jelentősen módosulhat a képlet. A kiírás egy képletet is megad a kalkulációhoz. A legfrissebb verzió szerint a számlálóba az érintett ingatlanban 2020. augusztus 30-án legalább résztulajdonjoggal rendelkező személyek – ideértve a nyugdíjasakat, a katásokat és a kivásokat – 2020-as összevont jövedelmét kell bevinni. A nevezőbe ezzel szemben a 2020-ban jövedelemmel rendelkezők száma kerül. Pályázni akkor lehet, ha az eredmény bruttó 4,85 millió forintnál kevesebb.

Hírdetés

Az új változtatás átalakíthatja a pályázók körét. Egyes háztartások például kieshetnek, amiért a tulajdonosok között magas jövedelmű katások vagy kivások vannak, míg más ingatlanok, ahol alacsonyabb bevételű katások vagy kivások tulajdonosok, éppen most válhattak alkalmassá a pályázásra.
Kikerülnék a trükközést Már az eredeti tervben is szerepelt, hogy nem jut támogatás olyannak, aki mesterségesen teremtette meg a jogosultság megszerzéséhez szükséges körülményeket. A frissítésben kicsit konkretizáltak ezen, azt az ingatlant például kizárják, ahol azért lett egy személy ajándékozással vagy egyéb módon tulajdonos, hogy a háztartás megfeleljen a kiírás követelményeinek. Ez a kiegészítés a trükközés elkerülését segítheti.

Azt régóta tudjuk, hogy a pályázatot regionális bontásban, négy ütemben fogják a lebonyolítani. Ezen a területen egy kisebb, feltételezhetően a reggel dolgozókat támogató módosítást vezettek be. Bár az első, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében nyíló ütem továbbra is december 6-án kezdődik, nem reggel 8 órakor, hanem délután 5-kor nyílik. A délutáni időpontot egyébként minden későbbi ütemben is bevezették. Az eredeti tervezethez képest már az októberi felhívás is komoly különbségeket tartalmazott. Nagy általánosságban elmondható, hogy a véglegesnek szánt verzióval sokkal célzottabbá vált a program. A már említett jövedelemszámítási átalakítások mellett bevezettek egy pontrendszert is, amely a háztartásban élő gyermekek száma, illetve az ingatlan földrajzi elhelyezkedése alapján rangsorolja a pályázókat. A rendszerben legalább kettő, maximum hét pontot lehet szerezni, a pályázók között felállított sorrend pedig befolyásolhatja az elérhető támogatás mértékét.

Ennek megfelelően egy nem kedvezményezett vagy fejlesztendő járásban található, gyermektelen háztartás például jóval rosszabb esélyekkel indulhat, mint egy olyan fejlesztendő járásban fekvő ingatlan, amelyben három gyermek is él. A pontrendszer kialakításának a fő oka az, hogy a program kerete az uniós helyreállítási alapból származik, és elsősorban a leszakadó térségbeli, nehezebb sorsú családoknak szánják.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »