Változnak az évszakok és a bevásárlóközpontok

Változnak az évszakok és a bevásárlóközpontok

Megtapasztalva a bevásárlóhelyek polcain a nyár elejétől lassan, de biztosan felhalmozódó füzetcsomagokat, iskolatáskákat és egyéb iskolai felszereléseket, jut eszembe, hogy a szünidő közepén ezzel elég jól megkeserítik a gyerekek nyaralását.

Nyáron az iskolát messziről elkerülő gyerek most már az üzletbe se hajlandó bemenni! Közben az is eszembe jutott, hogy ezek a bevásárlóközpontok az év minden szakaszában tartogatnak számunkra valamilyen időszaki kampányt.

Januárban még ki sem hunytak az égők a karácsonyfákon, alig húzott el az utolsó mikulásos, rénszarvasos szán, máris megjelennek a polcokon az első szívecskék, hogy a februári Valentin-nap közeledtére figyelmeztessenek minket.

Minden szív alakúra változik és pirosba öltözik az üzletekben, még a mosópor is ilyen dobozokban bukkan fel, szerelmes játékszivárványokat lebegtet az áruházi huzat. Szeret, vagy nem szeret? De ha veszek neki egy plüsselefántot piros szívecskés medállal a nyakláncon, vagy mézesmadzagot, biztos megszeret, véli a lelkes vásárló.

Ha rövid a böjt és korán jön a húsvét, mondjuk március végén vagy április elején, a kis csokinyuszik a színes tojásokkal, valamint a húsvéti bárányokkal együtt versenyt futnak az idővel és a szerelmesekkel. Egyszer még „beköszönhet” az is, hogy kicsúszva az időből, szerelmesen sóvárgó, puszit küldözgető nyuszik és bárányok illegetik magukat a polcokon a csavart sonka és füstölt csülök mellett.

Miután jól „kiöntöztük” magunkat húsvétkor, vár ránk a kert tavaszi ébresztése, felöltöztetése! Tudják ezt nagyon jól az áruházakban.

Hirtelen megjelennek a praktikusnál praktikusabb kertészeti kellékek: nyél nélküli gereblyék, kapa nélküli nyelek, locsolóköltemények, csodapermetek, zsákokba zárt szülőföld, új kerti törpék és tapasztalt nyári Mikulások, mindent metsző és soha nem tompuló metszőollók, különböző méretű permetezők, ki nem kelő vetőmagok, hagymák és palánták, minden, ami a kertben kézzel fogható, illetve megművelhető. Aztán hetekig lessük az eredményt, sok esetben feleslegesen.

Hírdetés

Felástunk és elültettünk mindent, és a bevásárlóközpontokba tiszta erőből beköszönt a nyár! A kedvenc helyeinken alig tudjuk kikerülni, de még egyensúlyozni sem könnyű a felfújható gumimatracok, kishajók, krokodilos és jegesmedvés úszógumik, kerti mászókák, csobbanók, szárazföldi és vízi csúszdák, medencék, valamint azok tartozékai között. Itt egy nyugágyat kerülünk ki, ott egy napellenzős kerti hintát vagy zenélő szökőkutat. Az egyik csinos elárusító hölgytől szemtelenül megkérdeztem, hogy a vízibicikliket merre találom… Kellene a kis medencénkbe…

Augusztus elején viszont már megjelennek a polcokon a gyerekszomorító, kedvrontó iskolai cuccok.

A jövendő elsősök kíváncsiságból még ugyan bele-bele kukkantanak a kínálatba, de a felsősök ignorálva elhaladnak mellettük. Miért nincsenek a Felvidéken a nagy bevásárlóközpontokban például magyar nyelvű kifestők, füzet- és könyvborítók, esetleg magyar mesefigurákkal ékesített tolltartók, iskolatáskák? Szerintem hiánycikk, betöltendő űr a piacon! Ne csak a Rákóczi Szövetség tanévkezdő adományaira várjunk!

Aztán itt van az ősz, itt van újra! Érkeznek az üzletekbe a betakarításhoz szükséges cuccok: demizsonok, hordók, kosarak, ládák, befőttesüvegek, fokmérők, létrák, bödönök, szalicil nincs, betiltották. Eközben szeptembertől, mindenszentek előtt már két hónappal elárasztják az áruházakat a műkoszorúk, mécses- és gyertyaköltemények. Annyi halott nincs is a temetőkben, amennyi mécses és gyertya egy-egy bevásárlóközpontban!

Viszont az üzletláncok temetői hangulatát október elejétől már imitt-amott feloldják a polcokon olvadozó puttonyos csokimikulások és a melegtől izzadó rénszarvasfogatok.

A látvány miatt gondot is okozhat a szülőknek megválaszolni azt az ártatlan, gyermeki szemmel jogos kérdést, hogy hányat kell még aludni Mikulásig, Jézuskáig. Nem könnyű kiszámolni ezt a vénasszonyok nyarában! A tavaly el nem adott fényfüzérek és a többi megmaradt karácsonyfadísz is lassan előkerül az üzletek raktárainak a mélyéről, persze jóval drágábban, hiszen energiaválság van, ami alól a raktárkészlet sem kivétel!

Végül közeledik az év vége! Két ünnep között a karácsonyi ajándékukat visszacserélni igyekvő sorban állók nem mehetnek el észrevétlenül a földön halmokban heverő pezsgők, a szilveszterre leszázalékolt szeszes italok és egyéb óévbúcsúztató „kellékek” mellett.

Észre sem fogják venni az emberek, hogy az idei akciósok jóval drágábbak a tavalyi akciótlanokénál. Hiszen szilveszter csak egyszer van egy évben! Valentin-nap és húsvét sincs többször, a többit pedig diktálja az élet és az üzletlánc! Lánc, lánc, eszterlánc, üzletlánc… Pénz volna karika, forduljon ki Marika, Marikának (nyak)lánca, és a toronyóráé is…

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »