Változnak a vásárlási szokásaink, de hogyan spórolhatunk?

A mind gyorsabb tempóban emelkedő árak egyre inkább arra késztetik az embereket, hogy megoldást találjanak arra, miként lehetne minél kevesebb pénzt hagyni az üzletek pénztárgépeiben. Azt, hogy megváltoztak az emberek vásárlószokásai, az elemzők is megerősítették.

A bolti árak szédületes ütemben emelkednek, a Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az élelmiszerek éves szinten 20 százalékkal is drágulnak. Az olaj, a vaj és a húskészítmények árai még ettől is jelentősebb arányban megemelkedtek, írja a tvnoviny.sk portál.

A gyors növekedés elsősorban a gabonafélékre, a kenyérre, a péksüteményekre és a növényi olajokra jellemző, de a hús, a tej, a tejtermékek és a tojás ára is jelentősen felment.

A nyári szezonnak köszönhetően a gyümölcsök és zöldségek árnövekedése lasúbb tempójú” – mondta Jana Glasová elemző.

Az élelmiszerek kidobása ma már megengedhetetlen

Ez a rohamos tempójú áremelés többeket arra késztet, hogy elgondolkozzon azon, hogyan vásároljon a lehető leghatékonyabban. Ezt bizonyítja a közösségi oldalon közzétett felhívásunk is, amelyre nagyon sokan válaszoltak, mondja az elemző.

Az emberek jó része azt mondja, hetente csak egyszer jár vásárolni, és összeírja, mit kell venni, mást nem vesz.

Otthon főz, nem étkezik éttermekben. Ha például megmarad a hús mellől a nokedli, azt nem dobják ki, vacsorára tojásos nokedli készül belőle. Mások azt mondják, lényegesen kevesebb mennyiségben vásárolnak, és kevesebbet is esznek, a nagyobb adag húskészítményeket, több részre osztják, és a felesleges adagot nem sütik meg, hanem lefagyasztják. Az élelmiszerek kidobása szóba sem jöhet, a takarékosság az első helyen szerepel.

Nem szabad ész nélkül vásárolni, hogy aztán kért-három nap múlva kidobjuk a szemétbe, amit nem fogyasztottunk el”

Hírdetés

– mondják megint mások. Persze, a kisnyugdíjasoknak nem számítanak újdonságnak a hasonló jó tanácsok, ők már régóta ezek szerint az elvek szerint vásárolnak, nekik ugyanis már régóta nem futja másra.

Azok, akik a lengyel vagy a magyar határ mentén élnek, gyakran vásárolnak a szomszédjainknál, a lengyelek ugyanis csökkentették az élelmiszerek áfáját, a magyarok pedig maximálták az árakat.

Jobban odafigyelünk az akciós árakra is

Az elemző szerint a szlovák jó része rákapott az akciós termékek vásárlására és a kedvezményekre is. „Jobban figyelik az emberek a kedvezményeket és az akciós árakat, és kevesebbet is vásárolnak” – mondta Ľubomír Drahovský piaci és kereskedelmi elemző. Ezeket a szavakat alátámasztja a fogyasztói magatartásról készült májusi felmérés is.

Kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó jelenleg a korábbinál jobban összpontosít olyan termékek és áruk vásárlására, amelyeket az üzletekben vagy az e-shopokban kedvezményesen vagy akciósan kínálnak”

– ismertette a felmérés eredményeit Jaroslav Ondrušek a Home Credit piaci elemzője..

Vissza a szocializmusba

Hozzá kell szoknunk az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenlegi helyzethez, mert ez nem csak rövid távú jelenség lesz.

A kor másfajta vásárláshoz való hozzáállást hoz, és az ár prioritása válik szabállyá…

Az ár erősen befolyásolja a szlovákiai polgárok vásárlásainak nagyságát és szerkezetét” – magyarázza Drahovský, aki szerint fokozatosan visszatérünk az elmúlt időkbe.

„Majdhogynem visszatérünk a szocializmus korába, amikor a falu támogatta a városokban élőket. Lassan sor kerül arra, hogy a vidéken élők ebből a szempontból jobban élnek majd, mint a városi emberek, mert meg tudják termelni maguknak az élelmiszert” – fűzte hozzá Drahovský.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »