Változatlan formában hagyta jóvá a szenátus a doktori dolgozatok szigorítását célzó törvénytervezetet

Hétfői ülésén elutasította a szenátus plénuma Klaus Johannis államfőnek a doktori iskolák működését szabályozó rendelet felülvizsgálatára vonatkozó kérését, és eredeti formájában fogadta el a tanügyi törvényt módosító jogszabályt.

Az erre vonatkozó javaslatot 90 szenátor (az Adaverul napilap szerint PSD-Alde szavazatokról van szó) támogatta, 12-en ellene szavaztak, hatan tartózkodtak.

Az államfő azzal az indokkal küldte vissza a törvényt a parlamentnek megfontolásra, hogy az nem kedvez az átláthatóság elvének, és hogy rossz irányba módosítja a doktori cím megszerzésével járó procedúrát.

A szenátus — döntő szervként — május 9-én fogadta el a doktori iskolák működését szabályozó kormányrendeletet, amely — többek között — az egyetem hatáskörébe utalja a törvénytelenül elnyert doktori címek visszavonását. A rendelet a bírálói szerint kedvez a plagizálóknak, mivel lehetővé teszi számukra, hogy önszántából lemondjon a doktori címéről, ha kiderült, hogy plagizált, anélkül, hogy az intellektuális kihágásért felelősségre vonják. Ugyanakkor a doktori címek odaítélésének és megvonásának jogát egyaránt az egyetemek hatáskörébe sorolja, és nem a tanügyminisztériuméba. (agerpres/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »