Változások márciusban Ukrajnában

Változások márciusban Ukrajnában

Ukrajnában a tavasz első hónapja számos újítást hoz. A legfontosabb események 2021 márciusában a lakosság koronavírus elleni védőoltása, valamint a nyugdíjak indexálása lesz.

Gáz és egyéb szolgáltatások tarifái

Márciusban a maximális gázár köbméterenként 6,99 hrivnya lesz. A gázszállítók egy része már megkezdte az árak csökkentését a maximális gázár alá, egyes vállalatoknál pedig a gáz ára köbméterenként 6,7-6,96 hrivnya.

A lakosság számára a hő- és a meleg vízszolgáltatás ára a fűtési szezon végéig nem változik.

A villamosenergia ára március végéig változatlan marad. Mint tudjuk, január 1-től törölték az első 100 kW kedvezményes tarifáját, és egységes tarifa van érvényben a lakosság számára, azaz 1,68 hrivnya/kW. A lakosság egy része kompenzációt kap a tarifaemelésér. Ez azonban csak azokat érinti, akik elektromos fűtést használnak.

Nyugdíjemelés

A nyugdíjak indexálása március 1-jén kezdődik, a kifizetések átlagosan 11%-kal növekednek. A nyugdíjak emelése 100 hrivnyától 308 hrivnyáig terjed. Először is felülvizsgálják a kifizetéseket azok számára, akik idősségi nyugdíjat, családfenntartó elvesztése kapcsán járó nyugdíjat és rokkantsági juttatásokat kapnak. Azoknak a személyeknek, akik a szükséges munkaviszonnyal rendelkeznek (nőknél 30 év, férfiaknál 35 év) 2200 hrivnyát fizetnek.

Ki nem kap kiegészítő kifizetést az időskori juttatásához:

Koronavírus elleni oltás

A koronavírus elleni oltások beadása Ukrajnában február 24-én kezdődtek. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint márciusban meg kell nyíljon egy egységes oltási lista mindenki számára.

A Miniszteri Kabinet és az Elnöki Hivatal ígéretei szerint az oltásra többféleképpen lehet jelentkezni. Nevezetesen a Gyija (Дія) alkalmazáson keresztül, az Egészségügyi Minisztérium kapcsolattartó központján keresztül, háziorvos útján, illetve egy speciális webhelyen keresztül (amely még nem létezik).

Hírdetés

Amikor az oltási kampány megfelelő szakasza megkezdődik, az elektronikus sorban regisztráltaknak felajánlják, hogy jelentkezzenek be az oltási központba, kiválasztva a helyszínt, dátumot és időpontot.

Ilyen eljárást biztosítanak a 18–59 év közötti ukránok többsége számára (idős polgárok, orvosok, katonák, állambiztonsági tisztviselők, tanárok részesülnek elsőbbségi jogban az immunizálás során).

Márciusban a hatóságok számításai szerint a Covishield oltóanyag (AstraZeneca), valamint a Pfizer/BioNTech által a COVAX mechanizmus keretében előállított gyógyszer új tételei érkeznek Ukrajnába.

Vasúti jegyárak

Március 1-től a vonatjegyek ára 2%-kal emelkedik. Ezt a növekedést az Ukrán Állami Vasúti Társaság tervek szerint az év végéig havonta elvégzi majd.

Amint azt az Ukrzaliznica igazgatóságának elnöke, Volodimir Zsmak elmondta, 2018 óta a jegyek ára az infláció és a dollár árfolyamának változása ellenére sem változott, ezért az utasszállítás veszteséges. A társaság nem kap támogatást, és nem részesül kompenzációban a kiváltságos utasok szállításáért.

Élelmiszerárak

A szakértők a népszerű termékek árának csökkenését jelzik előre márciusban. Az árcsökkenés többek között a tojásokra is értendő, amelyek ára az év elején ugrásszerűen megnőtt. A kenyér, a száraztészta, a sütemények, a cukor és a vaj ára valószínűleg átlagosan 5%-kal drágul.

Külső független tesztelés (ZNO)

 A 2021-es külső független tesztelésen (ZNO) való részvételre történő regisztráció március 5-én ér véget. Április 30-ig a regisztrált résztvevők letölthetik a meghívókártyákat az információs oldalukról, amelyeken fel van tüntetve a tesztelés ideje és helye.

Nyári időszámítás és plusz szabadnap

Márciusban az ukránok további szabadnapot kapnak – március 8-án, hétfőn a nemzetközi nőnap kapcsán. Így március 6-8. hosszú hétvége lesz.

Március 28-ára virradóan Ukrajna nyári időszámításra áll át. Hajnali 3:00-kor egy órával előre kell elmozdítani az óramutatókat – írja a Podrobnosztyi.ua.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »