Változások a közlekedésben a Récsei vámon

Változások a közlekedésben a Récsei vámon

A Récsei vám (Račianské mýto) Pozsony egyik legnagyobb tömegközlekedési csomópontja, ugyanakkor itt van az egyik legbonyolultabb, jelzőlámpával szabályozott útkereszteződés is a városban, amely teljes forgalmi átalakítást és átszervezést igényel.

Egy nagy szabású forgalmi változás megvalósítása a Récsei vámon, aminek része lenne a helyi villamos peronok kibővítése is, hosszú időt igényel. Mivel a gyalogosok helyzete, akik a Récsei (Račianska) és a Sánc (Šancová) utak közötti szigeten haladnak át, már veszélyes és elviselhetetlen volt, szükség volt egy átmeneti, de ugyanakkor hatékony megoldásra.  

A Sánc- és a Récsei utak kereszteződésénél sikerült kibővíteni a gyalogosok számára kijelölt teret.

Átmenetileg, felfestések segítségével egy ideiglenes, a gyalogosok számára fenntartott helyet alakítottak ki azzal, hogy megszüntették a jobbra fordulás lehetőségét a Sánc út felől érkező járművek számára.  A gyalogosoknak így már nem kell egy kis szigetre zsúfolódva állniuk, mert a jobbra fordulás megszüntetésével az út is rendelkezésükre áll majd, ahol mostantól autók már nem fognak közlekedni – minderről Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo értesített közösségi oldalán.

Hírdetés

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a jobbra fordulás eltörlése bonyolíthatja egyesek számára a közlekedést. Arra kérjük önöket, hogy legyenek elnézőek, más gyors megoldás a gyalogosok biztonságának javítása érdekében (pl. a jelzőlámpák megváltoztatása, a gyalogos átjárok áthelyezése stb.) sokkal rosszabb kihatással lenne a kereszteződés átjárhatóságára és a forgalmi dugók kialakulására minden irányban.” – írta Vallo közösségi oldalán.

Az átmeneti közúti jelzéseket legkésőbb 2021-ben egy, a járda szintjével egy magasságra emelet sziget válthatja fel.

Azoknak a sofőröknek, akik eddig a Sánc út felől tértek a Récsei útra, más alternatívákat kínálnak fel. A kitérők a következő helyeken lehetségesek: Szőlősi-út (Vajnorská) – Kutuzovova utca – Kukučín utca (Kukučínova) (illetve a Nagyszombati vám/Trnavské mýto – Kukučín utca), Nagyszombati vám/Trnavské mýto – Kereszt utca (Krížna) – Honvéd utca (Legionárska), Sánc út (Šancová) – Kárpát utca (Karpatská) – Úttörő utca (Pionierska).

Ugyanakkor a Sánc úton, a főpályaudvar irányában, a tömegközlekedés előnyt élvez majd a kereszteződésnél. Ez annyit jelent, hogy amikor az autók pirosat kapnak, az autóbuszok számára még 13 másodpercig zöld világít majd. Ennek köszönhetően a tömegközlekedés utasai 5 percet spórolhatnak meg a forgalmi csúcsidőben. A gyalogosok biztonságának érdekében visszaszámlálóval ellátott közlekedési lámpákat szereltek fel, és ugyancsak figyelmeztető jelzés jelenik majd meg, ha a kereszteződés felé autóbusz avagy trolibusz közeledik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »