Változás a kutyafajták tenyésztésében

Változás a kutyafajták tenyésztésében

Egy rendelettervezet szerint a nem magyar kutyafajtákat tenyésztő szervezeteket egyszerű egyesületté minősítik vissza, és megszüntetik az állami elismertségüket. Ez azt jelenti, hogy a 9 magyar fajta kivételével megszűnne mintegy százötven, Magyarországon tenyésztett kutyafajta közokiratnak minősülő törzskönyvezése is.

Kuvasz, komondor, puli, pumi, mudi, erdélyi kopó, rövid- és drótszőrű magyar vizsla, valamint a magyar agár. Ez az a kilenc magyar fajta, amit a kormány előnyben fog részesíteni. A más ebfajtákat tenyésztő szervezeteket egyszerű egyesületekké minősítenék vissza, és megszűnik a közokirat jellegű törzskönyvek kiadási joga. A hét végi, több mint 1600 kutyát felvonultató pécsi kiállításon is ez volt a fő beszédtéma. „Én eddig nem értettem, hogy miért nem támogatta jobban ezt az aktuális magyar kormány. Tehát legyen annak bárki a vezetője. Ezt én nem tartottam helyesnek, és azt se, hogy a magyar emberek mindig az idegen kutyáknak voltak a nagy hívei” – mondta Ács Imre pumitenyésztő.

A magyar fajták mellett mintegy 150 egyéb fajtát tartanak Magyarországon. Az ő tenyésztésüket a rendelet elfogadása után senki nem fogja felügyelni. „Szerintem teljesen mindegy, hogy az országnak miben hoznak dicsőséget, akár világgyőztesek. Mi, a kutyások nem lehetünk lóugratásban, nem lehetünk vízilabdában, de rengeteg, nagyon-nagyon komoly minőségű kutyák vannak Magyarországon, és nagyon-nagyon hátrányba helyeztek bennünket” – fogalmazott Varga István angolbulldog-tenyésztő.

A magyar fajták kiemelésére a Földművelésügyi Minisztérium szerint azért van szükség, mert a hazai ebtenyésztés működése 15 éve nem felel meg a szakmai és jogi előírásoknak, megítélése folyamatosan romlik. A tenyésztés jelentős része a feketegazdaságban zajlik. „A magyar kinológiát, tehát a kutyás életet, elnézést a szlengért, de nagyon padlóra tette ez a bizonyos elismert tenyésztői szervezeteket támogató rendelet. Úgy látszik, hogy az illetékesek észbe kaptak, hogy ez nem pénzről szól, itt ez nem egy pénzbevételi forrás” – nyilatkozta Kardos Vilmos, a Magyar Ebtenyésztők Pécsi Egyesületének titkára.

A 9 fajta kiemelésének indoka az is, hogy az eddigi 150 fajta túl nagy terhelést jelent a tenyésztési hatóság és az államigazgatás számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »