Változás a koronavírus-adatok napi közlésében

Változás a koronavírus-adatok napi közlésében

Új módon adják le a koronavírus-adatokat a kórházak, ez okozta, hogy a hétvégén csaknem 20 százalékkal kevesebb lett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma.

Mint azt az Infostart is megírta, látszólag meglepetéssel indult a hét: míg az új fertőzöttek, a kórházban ápoltak száma ütemesen nőtt, a lélegeztetetteké hirtelen lecsökkent a péntek reggeli jelentésben szereplő 695-ről hétfőre 538-ra, keddre pedig 513-ra. Azaz miközben a pénteki adathoz képest 683-mal nőtt a kórházban lévő betegek száma, a legsúlyosabb állapotban lévőké 182-vel csökkent keddre.

A Népszava még a hétfői koronavírus-összefoglaló után érdeklődött a kórházaknál, hogy tapasztalták-e a saját intenzív osztályaikon ezt a lélegeztető kapacitás bővülést, de az általuk megkérdezett intézmények hasonlóról sem tudtak beszámolni. Később aztán kiderült: az Országos Kórházi Főigazgatóság változtatott az adatszolgáltatási rendszeren.

A Koronavírus Sajtóközpont megkeresésükre ezt a választ küldte: „Az operatív törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről közölni kell adatokat. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

Arról nem írt az Országos Kórházi Főigazgatóság, hogy miért döntöttek az adatszolgáltatás megváltoztatásáról. Az viszont biztos, hogy a jövőben már csak az intenzív osztályon tubussal lélegeztetettek száma jelenik meg a statisztikában, azoké pedig nem, akiknek magas nyomású maszkon át adják az oxigént.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */

Hírdetés

ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(“y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(“uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

A lapnak nyilatkozó járványügyi szakértő szerint a változtatás gondot okozhat a későbbi elemzésben, és nehezebb lesz a friss számok összehasonlítani a korábbi adatokkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »