Valter Attilára minden magyar büszke lehet!

Valter Attilára minden magyar büszke lehet!

A kerékpározás a magyar sportközegben inkább a kevésbé népszerű sportágak között szerepelt, de az elmúlt években ezen a téren nagy változás következett be, amelyet ma Valter Attila koronázott meg.

A Groupama-FDJ magyar bringása ugyanis átvette a vezetést az összetettben a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik, csütörtöki szakaszán, melyet a svájci Gino Mader nyert meg hosszú szökésből.

Elsőre nem is akarjuk elhinni, hogy lehetséges, egy magyar kerékpáros vezeti a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb háromhetesét, amely a Tour de France után a második legnagyobb médiafigyelmet kap minden évben. Tavaly, ha nem jött volna a koronavírus, Budapesten vagy éppen Győrben is láthattuk volna az olasz viadal versenyzőit, de ami késik nem múlik.

Valter pedig olyan reklámot csinál az elmúlt napokban a kerékpársportnak a magyarok körében, hogy nem kérdés, még népszerűbb lesz az a sportág, amely hatalmas fejlődést tudhat maga mögött az elmúlt években Magyarországon. Az éppen zajló magyar körverseny egyre magasabb rangon zajlik és a magyar kerekesek is nemzetközi szinten bizonyítanak. Az ugyanis nem meglepetés, hogy két magyar fiatal is köröz az olasz utakon. 

Hírdetés

Valter mellett Dina Márton is ott van a pelotonban, de ő inkább egy-egy etap során mutathatja meg magát, míg Attila az összetettben is bizonyíthat. Mit bizonyíthat? Már mindenkinek megmutatta mire képes, hiszen kedden a 25 éven aluliak versenyében már átvette a vezetést, ma pedig okos kerekezéssel a 12.helyen beérve az összetettben is az élre állt. Ha ennél az eredménynél többet nem is mutat, akkor is a magyar kerékpározás történetének aranykönyvében fog neve szerepelni, de tudjuk, a remek eredmények nem zárulnak itt.

„Reggel viccelődtünk az összetett elsőséggel. Őszintén szólva gondoltam a rózsaszín trikóra a szakasz előtt, tudtam, hogy erősek a lábaim és jól tudok menni a hegyen. A végén figyeltem a többiekre is, amennyire tudtam. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült egy ilyen nehéz szakaszon tartanom a lépést a legjobbakkal” – nyilatkozta Valter a nemzetközi Eurosport adásának, majd magyarul megköszönte a drukkolást, amit Magyarországról kap, egyúttal a csütörtökön kezdődött Tour de Hongrie-t is üdvözölte. 

Van egy másik része is a sikernek. Az, amit majd az eredménnyel a magyar fiatalokban gerjeszt. A háromhetes versenyeket ugyanis rengetegen figyelik, így az is biztos, sokan kapnak majd kedvet a bringázáshoz, a tehetségek pedig új löketet, hogy magyarként is lehetséges a legjobbakkal versenyezni. Láttuk ezt Peter Sagan sikerei közepette Szlovákiában is, de míg nálunk a kormány éppen lefújta a kerékpáros központ építését a Csallóközben, a magyar kormány jelentős erőket mozgatott meg, hogy a turizmus miatt is érdekes kerékpársport gyorsabban tudjon fejlődni. 

Az eredményeket a versenyek szintjén már láttuk, Valter Attila kiváló versenyzése pedig arra is ékes bizonyíték, van akik miatt érdemes anyagi áldozatokat hozni. Egy újabb példa, amiből lehetne tanulni Szlovákiában is!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »