Válságtanácskozást tart az EU, beláthatatlan politikai következményektől tartanak

Válságtanácskozást tart az EU, beláthatatlan politikai következményektől tartanak

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tanácskozás céljából szombatra Berlinbe hívta az Európai Unió alapító országainak külügyminisztereit, és ennek témái az “aktuális európai politikai kérdések” lesznek – közölte pénteken minisztériuma.

A dpa hírügynökség már korábban jelentette, hogy Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok külügyminiszterei szombaton tanácskozni fognak a német külügyminisztérium vendégházában, a Villa Borsigban, és ennek témája a brit EU-népszavazás következményei lesznek. 1957-ben ez a hat ország alapította az Európai Gazdasági Közösséget, az Európai Unió elődjét.

Az elmúlt hónapokban már volt két hasonló találkozó – emlékeztetett a dpa.

Nagy-Britannia szavazópolgárainak többsége az Európai Unióból való kilépésre szavazott a csütörtöki referendumon.

Tusk: beláthatatlan politikai következményekkel jár a britek távozása

Beláthatatlan politikai következményekkel jár az uniós tagságról kiírt brit népszavazás végeredménye, ez drámai pillanat, különösen Nagy-Britannia számára – jelentette ki péntek reggeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Brüsszeli sajtóértekezleten Tusk leszögezte, hogy bár más eredményre számítottak, az Európai Unió felkészült erre a “negatív forgatókönyvre” is.

Az Európai Tanács elnöke biztosított afelől, hogy nem alakul ki jogi vákuum addig sem, amíg hivatalosan le nem zárul Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból.

Mint mondta, a kiválási tárgyalások végéig nem szűnnek meg a szerződéses kötelezettségek a szigetországra vonatkozóan.

A Nagy-Britannia távozása után bennmaradó tagországok továbbra is elkötelezettek az Európai Unió egységének megőrzése mellett – hangsúlyozta.

Tusk elmondta, az európai uniós állam-, illetve kormányfők jövő heti csúcstalálkozójának alkalmából sort fognak keríteni a bennmaradó “huszonhetek” informális tanácskozására is.

A tanács elnöke javasolta, hogy az uniós vezetők kezdjenek el gondolkodni a kontinens jövőjéről.

“Ami nem öl meg, az erősít” – hangoztatta Donald Tusk.

Mark Rutte, az unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője később “csalódást keltőnek” nevezte a brit referendum kimenetelét. A miniszterelnök írásos közleményében arra figyelmeztetett, hogy a stabilitás fenntartása érdekében “higgadtan, lépésről lépésre kell megoldást találni”.

MTI

The post Válságtanácskozást tart az EU, beláthatatlan politikai következményektől tartanak appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »