Valóság betiltva: bocsánatot kért a rendőrség, amiért Allah akbaroztak egy színlelt terrorakción

Elnézést kért a manchesteri rendőrség, amiért a Trafford-csarnoknál szimulált terrortámadás "elkövetője" Allah akbar-kiáltással kezdte meg robbantását. A közösségi médián tömegesenl érkeztek az üzenetek: a felvételt megtekintők többsége úgy gondolta, hogy "teljesen fölösleges volt" a muszlim kifejezés ordítása.

Még nem tisztázott, hogy rendőr vagy színész alakította a dzsihadista támadót, de az utolsó képen látható drámai póz láttán az utóbbi tűnhet valószínűbbnek.

A feketébe öltözött, símaszkot viselő férfi a megbeszéltek szerint kitartott kézzel ordibálni kezdett a csarnok közepén, ám a gyakorlatot később az interneten megtekintő nézőknek rögtön szemet szúrt, hogy "a vallásos kifejezés nem tartozik a bevált gyakorlatok közé" – írja az Independent nevű brit portál.

A szimulált támadás során robbanás rázta meg a boltokkal és több száz önkéntessel teli csarnokot. A jelenlevők védőszemüveggel és fülvédőkkel készültek a "merényletre". A "robbanás" hangjára a földre borultak, majd amikor feltápászkodtak, sikoltozva a legközelebbi boltokba és kávéházakba rohantak, menedék után kutatva.

A terrorellenes csapatok is a helyszínen voltak, hiszen Manchester egy Párizshoz vagy Brüsszelhez hasonló terrortámadás esetén azonnali erősítést vezényelne a merénylet helyszínére.

A gyakorlat nagy része arról szólt, hogyan reagálnának a hatóságok egy terrortámadás esetén, a civileket alakító önkénteseknek "csak" a meneküléssel kellett foglalkozniuk.

A merénylet gyakorlásáról készült felvételt megjelentével a Twitter szinte szétrobbant a kritizáló üzenetektől: a felhasználók arra hívták fel a figyelmet, hogy "bárki lehet terrorista, az erőszakot nem kell sztereotip módon összekeverni az iszlám hittel". (És az, hogy megmagyarázhatatlan módon mégis muszlimok mészárolnak meg robbantgatnak, természetesen pusztán a véletlen műve – a szerk.)

A Community Safety iszlámellenesség ellen alapított közösségi fórum tagjai azt emelték ki, hogy nem attól fog valódinak tűnni egy terrortámadás, hogy a merénylő Allah akbar-kiáltásokkal kezdi meg akcióját.

A gyakorlatot egy Iszlám Állam-típusú dzsihadista merényletről mintáztuk – mondta a manchesteri helyettes rendőrfőnök, de elismerte, hogy "hiba volt" a muszlim kifejezés kiáltása közvetlenül az öngyilkos merénylet előtt.

"Elismerjük hibánkat, és elnézést kérünk az általunk okozott sérelmekért" – emelte ki.

Manchester polgármestere, Tony Lloyd szerint a szimulált támadás remek gyakorlási lehetőség volt egy esetleges terrortámadásra való felkészülésben. A politikus ugyanakkor szintén "idegesítőnek" nevezte a vallási kifejezés beépítését a gyakorlatba. Szerinte "meggondolatlan, szükségtelen és elfogadhatatlan döntést hoztak a szervezők".

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »