Valódi találkozási hely lesz az új Néprajzi Múzeum

Valódi találkozási hely lesz az új Néprajzi Múzeum

A tervek szerint márciusban megnyílik a Kossuth térről a Városligetbe költöző Néprajzi Múzeum. A látogatók több mint 2 ezer négyzetméteren, másfélszer több kiállítási tárgyat tekinthetnek meg és megújult arculati elemekkel találkozhatnak majd az új helyszínen. 

A megújulást és a jelenkorral való szimbiózist tükrözi a 2022 tavaszán a Városliget mellett, új épületben újranyíló Néprajzi Múzeum most bemutatott, friss arculata.

A múzeumok világában is teljesen természetes, hogy brandet építenek. Erre számtalan nemzetközi és magyarországi példa akad, különösen akkor, amikor olyan léptékű korszakváltás jön el egy intézmény életében, mint ami a Néprajzi Múzeumnál várható – mondta el Kemecsi Lajos főigazgató.

Mint emlékeztetett, a Néprajzi Múzeum 150 évvel alapítása után most először fog saját céljaira épült, új épületben működni. Ehhez a változáshoz kapcsolódva újult meg az intézmény arculata is – tette hozzá Kemecsi Lajos.

Az arculatra nyilvános pályázatot írtak ki, ez azonban a több tucatnyi beérkezett pályamunka ellenére eredménytelenül zárult. Ám a pályázaton több olyan tervező került a látótérbe, akikkel a Néprajzi Múzeum szívesen együttműködött volna, ezért a DE_FORM Stúdióból Demeczky Nórát és Dér Enikőt, az Explicit Stúdióból pedig Kátay Hunor, Kovács Szilárd és Németh Sebestyén tervezőket kérték fel közös gondolkodásra – közölte a főigazgató.

Demeczky Nóra és Kátay Hunor elmondták, hogy a tervezőcsapatnak egy olyan, egységes vizuális rendszer kidolgozása volt a célja, amely lehetőleg minden kultúrára egyszerre utal.

Hírdetés

Elmondásuk szerint a Néprajzi Múzeum új alaparculata fekete-fehérben, illetve a piros színnel kiegészítve is használható. A különböző kommunikációs felületeken már egy összetettebb, a néprajz színvilágához köthető skála áll rendelkezésre a minél változatosabb, és figyelemfelkeltőbb tartalmak létrehozásához.

Az embléma mintázatából kiemelhető négy alapelemből egy egyszerűen variálható mintakészlet hozható létre, amely a különböző arculati és kommunikációs felületeken biztosítja az intézmény vizuális identitásának felismerhetőségét – hangsúlyozták a tervezők.

Kemecsi Lajos a tervezők munkáját méltatva kiemelte: fantasztikus új arculattal gazdagodott a Néprajzi Múzeum.

A főigazgató szólt az új főépületről is, amely 2022 tavaszán már kiállításokkal nyílik meg.

Mint hangsúlyozta, a Városliget mellett készülő főépület tömegének kétharmada a föld alatt található; az íves tetőn megvalósuló zöldtető a park részeként, az intézmény pedig valódi találkozási helyként fog működni.

Az épület mintegy 7000 négyzetméternyi, a legkorszerűbb kiállítástechnikai megoldásokat is lehetővé tevő időszaki és állandó kiállítási térrel rendelkezik, a belépőjegy nélkül is látogatható fogadócsarnokban pedig egy 2×40 méteres, több mint 3000 műtárgyat bemutató kerámiatér is helyet kap.

A Néprajzi Múzeum új otthonában több mint 1000 négyzetméteren egy ifjúsági múzeumot is kialakítanak, de lesz benne többek között konferencia- és rendezvénytér, kutatóterek, irodák, könyvtár, látogatóközpont, étterem, kávézó, térszint alatt pedig moziterem, raktárak, archívumok is – közölte Kemecsi Lajos.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »