Valódi nyomozást sürget az uniós vizsgálóbiztos Elios-ügyben

Valódi nyomozást sürget az uniós vizsgálóbiztos Elios-ügyben

„Valódi” nyomozást szorgalmaz a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ügyében Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke – írja a Politico.eu.

A politikus az európai ügyekkel foglalkozó portálnak azt mondta, „az a célunk, hogy támogassuk Magyarországot, de a magyar hatóságok úgy állítják be a dolgot, mintha zaklatni akarnánk Magyarországot, és ez nem igaz”. A Fidesszel egy pártcsaládba, az Európai Néppárthoz tartozó német politikus kiemelte: „azt szeretném, ha valódi rendőrségi nyomozás folyna az ügyben”.

A brüsszeli lap felidézi, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal – OLAF súlyos szabálytalanságokat talált az akkoriban Tiborcz tulajdonában álló cégnél, melyet később a miniszterelnök veje eladott. A Politico szerint bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök egyik családtagja ellen.

http://mno.hu/

Grässle a budapesti négyes metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálattal összefüggésben is hiányolja a magyar vádhatóság válaszát.

„Az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy lépjen” – magyarázta Ingeborg Grässle, aki azt is tudatta, hogy egyelőre nem kapott tájékoztatást a magyar ügyészségtől, noha azt ígérték, karácsonyig reagálnak.

A Politico felidézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter álláspontját, miszerint az Eliosszal kapcsolatos vádaskodás nem más, mint nyilvánvaló kísérlet a választásokba való beavatkozásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »