Választások: nem indul az EMNP, függetleneket támogathat

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem állít jelöltlistákat a decemberben tartandó parlamenti választásokra – döntötte el pénteki kolozsvári ülésén a párt országos választmánya. A választmány ugyanakkor biztosította annak a lehetőségét a megyei szervezetei számára, hogy az országos elnökség egyetértésével független jelölteket támogassanak.

alegeri3245_b

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök az MTI-nek elmondta, belátták, hogy a Romániában hat százalékot kitevő magyarság két – egymással versenyző – pártja nem lépheti át az ötszázalékos választási küszöböt. Hozzátette, hogy az alternatív küszöb azoknak a pártoknak is biztosítja a parlamenti bejutást, amelyek négy megyében legalább húsz százalékos szavazatarányt érnek el, de szerinte ezt is az RMDSZ kedvéért iktatták a törvénybe, és az RMDSZ-re méretezték. Úgy vélte: két magyar alakulat az alternatív küszöböt sem teljesítheti.

„Több helyi szervezet is jelezte, hogy jöhetnek olyan független jelöltek a támogatásunkat kérni, akik közel állnak a néppárthoz, és megjelenítik értékeinket és céljainkat. A helyi szervezeteink úgy vélték, hogy a bejutás esélyét megvillantó független jelöltek támogatást érdemelnének. A választmány egyetértett azzal, hogy a megyei szervezetek javaslatot tehetnek az országos elnökségnek, amelynek egyetértésével támogathatnak független jelölteket” – nyilatkozta az elnök. Úgy vélte, már a következő héten döntés születhet független jelöltek támogatásáról, hiszen október 26-ig kell iktatni a jelöltségeket, és előtte a támogató aláírásokat is össze kell gyűjteni.

Szilágyi Zsolt emlékeztetett rá, hogy a nyár folyamán levélben kérte Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét: találják meg a módját annak, hogy mindegyik magyar párt vagy szervezet „egy irányba húzhatja a politikai képviselet szekerét”. „Tudomásul vettük, hogy az RMDSZ-t nem érdekelték a javasolt tárgyalások, érdemi választ nem is kaptunk a megkeresésünkre. Ennek tudatában döntöttünk” – fogalmazott az elnök.

Az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal (MPP) összefogva készül a december 11-én tartandó parlamenti választásokra. A szövetség Kovászna és Maros megyében ajánlott fel jelöltlistáin egy-egy befutónak számító helyet az MPP politikusai számára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »