Választások: A széttépett, átfirkált szavazólap is érvényes lehet

Választások: A széttépett, átfirkált szavazólap is érvényes lehet

Október 29-én összevont helyhatósági és megyei választásokat tartanak Szlovákiában. A Belügyminisztérium felhívja a választók figyelmét arra, hogy a szakadt, átfirkált, bekoszított szavazólap is érvényes lehet, épp csak egyértelműnek kell lennie, hogy az urnához járuló polgár miként választott.

“A szavazat akkor érvénytelen, ha egyetlen jelölt neve sincs bekarikázva, vagy ha képviselőválasztás során több név van bekarikázva, mint amennyi a választható képviselők száma. Ugyanígy érvénytelen például a polgármesterválasztáskor, ha több mint egy jelölt neve kerül bekarikázásra.”

közölte Zuzana Eliášová minisztériumi szóvivő.

A választópolgár azzal adja szavazatát az adott jelöltnek, hogy a szavazólapon bekarikázza a neve előtt található sorszámot. A képviselők esetében több nevet is bekarikázhat, de csak maximum annyit, amennyi képviselőt az adott választókörzetben megválaszthatnak. Ha a szavazás során tévesen karikáz, szavazólapját ki kell hogy dobja az erre a célra a szavazóhelyiségben elhelyezett dobozba, majd új szavazólapot kell kérnie a választási bizottságtól.

Hírdetés

Bár összevont választásokat tartanak, a szavazó színek szerint meg tudja különböztetni a két szavazólapot. Szavazása után a szavazólapokat az ugyanolyan színű borítékba, majd urnába teszi bele, amely az adott választásnak megfelel. A helyhatósági választások színe a fehér, míg a megyei választásoké a kék.

A szavazóhelyiségek szombaton reggel 7:00-tól este 20:00-ig lesznek nyitva. Szavazni csak az állandó lakhelyen lehet érvényes személyi igazolvány felmutatásával.

A szavazók Szlovákia történetében először egy napon választják ki a polgármestereket, önkormányzati képviselőket, megyeelnököket és megyei önkormányzati képviselőket a következő négy évre.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »