Választási sajtótájékoztató: A Szövetség jó eredményeiért a felvidéki magyarságnak jár köszönet

Választási sajtótájékoztató: A Szövetség jó eredményeiért a felvidéki magyarságnak jár köszönet

Az október 29-ei, várakozáson felüli eredménnyel záruló választás eredményeit értékelte a Szövetség a párt pozsonyi székházában. 

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Berényi József, az MKP-platform elnöke, Nagyszombat megye leköszönő alelnöke, Csenger Tibor, Nyitra megye leköszönő alelnöke, valamint a Szövetség elnökségének további tagjai is megjelentek.

Forró bevezetőjében leszögezte, nem várt eredménnyel járt a választás. Ezért a köszönet elsősorban a felvidéki magyarságot illeti.

Azokat a választópolgárokat, akik úgy éreztek, a Szövetség jelöltjeit tüntetik ki bizalmukkal. A Szövetség elnöke komoly fegyverténynek nevezte, hogy a megyei jelöltek számát a korábbi 42-ről 54-re sikerült emelni, ezen felül Eperjes megyében 16, Zsolnán 11 a párt által is támogatott jelölt jutott a megyei testületbe.

Több mint 1700 önkormányzati képviselő

Minek köszönhető ez a jó eredmény?

– tette fel talán a legfontosabb kérdést a pártelnök. Elsősorban a szavazópolgároknak, emelte ki újra Forró. Szerinte az emberek érezték, elvesztik a mindennapi kontaktust a politikusokkal, biztonság és kiszámíthatóság helyett csak bizonytalanságot kaptak, ezzel szemben a Szövetség jelöltjei az emberek között mozogtak, pontosan tisztában voltak azokkal a problémákkal, amelyekkel nap mint nap szembe kell nézniük.

Pozitív kampányt folytattunk. Nem az ártást, a megoldást kerestük! 

Hírdetés

Ennek szellemében végzik munkájukat a Szövetség megyei politikusai a következő ciklusban is, „stabilitást és nyugalmat hozunk majd” – jelentette ki Forró, hozzátéve, ennek az országnak pontosan erre van szüksége. A régiók érdekében folytatott munkához továbbra is várják a tettre kész partnereket, a „párt nyitott az együttműködésre”.

Berényi József úgy fogalmazott, rendkívül örül annak, hogy az öt évvel ezelőtti választásokkal ellentétben most elnökjelöltként nem csak a Dunaszerdahelyi, de a Galántai járásban is sikerült nyernie.

Az előbbi járásban 8, az utóbbi járásban 7-ből 6 megyei helyet szereztek a párt jelöltjei, a Szövetségnek tehát vannak tartalékai – hangsúlyozta Berényi, kiemelve, hogy a felmérések rendre alulmérték, alulmérik a Szövetség és politikusainak támogatását. A Dunaszerdahelyi járás mind a négy városában a Szövetség jelöltje vagy, Nagymegyer esetében, az MKP egy korábbi politikusa nyert. „Bízom benne, hogy a reintegráció sikeres lesz” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Berényi.

Csenger Tibor szerint Nyitra megye déli járásaiban remekül szerepeltek a Szövetség megyei jelöltjei. „Az a 35 ezer szavazat amit kaptam, öt évnyi munkám megerősítése” – jelentette ki. Nyitra megyében 18 képviselője lesz a Szövetségnek, ezzel a párt adja majd a testület legnagyobb frakcióját.

Agócs Attila, Fülek régi/új polgármestere a Besztercebányai megyei eredményekről számolt be. Úgy fogalmazott, Ondrej Lunter támogatásával a Szövetség jól választott, a megyei képviselők számát is növelni tudta a párt, hatról kilencre. Agócs a Nagyrőcei járás sikerét külön kiemelte, hozzátéve, önkormányzati szempontból is jó eredményekről számolhat be. A megyében 78 polgármesteri pociót szerzett a Szövetség. Agócs örömét fejezte ki, hogy a megyei közgyűlésbe egy roma származású magyar politikus, Vavrek István is bejutott.

Furik Csaba Kassa megye eredményeiről számolt be. Itt is a Szövetség által támogatott jelölt, Rastislav Trnka tudott győzni, „egy a magyarság problémáira nyitott jelölt” – jegyezte meg a politikus. A korábbi 9 helyett a következő ciklusban már 12 képviselője lesz a megyei közgyűlésben a pártnak. Az önkormányzati eredmények közül Furik Királyhelmecet emelte ki, ahol polgármestert és 12-ből 11 önkormányzati képviselőt is ad a párt.

Bárdos Gyula, Pozsony megye eredményeit ismertetve kiemelte, Neszméri Tünde, a párt Szenci járási elnöke egyedüli jelöltként került be a megyei köztestületbe, ráadásul „egymandátumos” járásból. Pozsonyban, Vereknyén Schwarz Zsuzsa, Pozsonypüspökiben pedig Ozsvald Erzsébet szerzett még megyei mandátumot, ők ugyan nem pártszínekben, de a Szövetség támogatása mellett jártak sikerrel.

Forró Krisztián a sajtótájékoztató végén kijelentette, arra szeretné kérni a sajtó és a politikum képviselőit,

vegyék komolyan a régiók hangját, vegyék komolyan a Szövetség felvetéseit, tanácsait. Nem hagyhatják ki a keleti és déli régiókban élők szempontjait a kormányzásból!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »