Választás helyett hosszabb mandátum

Kilátásba helyezte a hétvégén Peter Pellegrini (Smer) kormányfő, hogy meghosszabbítják a jelenleg tisztségben levő alkotmánybírók mandátumát, ha jövő februárig nem sikerül kinevezni az új bírókat.

A parlament ugyanis a múlt héten nem fogadta el a Smer által előterjesztett alkotmánytörvény-módosítást, melynek értelmében az alkotmánybíró-jelöltnek elég lett volna 90 parlamenti képviselői szavazat a megválasztáshoz, az államfőnek csak az eskü letételében lett volna szerepe. Mivel minden marad a régiben, a bírók kinevezésében továbbra is az államfőnek lesz döntő szerepe. 2019 februárjában a 13 alkotmánybíró közül kilencnek jár le a megbízatási ideje. A képviselőknek így 18 nevet kell Andrej Kiska államfő elé terjeszteniük.

Hírdetés

„Figyelni fogjuk, hogyan alakulnak majd a dolgok, ám ha nem sikerül kinevezni a bírókat, kénytelenek leszünk felkérni a parlamentet, hogy hosszabbítsa meg a jelenlegi bírók mandátumát” – mondta Pellegrini.

Az ellenzék ezt a lehetőséget elutasítja. „Ez olyan, mintha a kormány attól félne, hogy elveszíti a választásokat, ezért inkább törölné a választást és minisztereinek mandátumát életfogytiglanig meghosszabbítaná” – nyilatkozta az OĽaNO frakcióvezetője, Veronika Remišová.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »