Választás a koronavírus jegyében: vasárnap rendezik a pandémia miatt elhalasztott önkormányzati megmérettetést

Választás a koronavírus jegyében: vasárnap rendezik a pandémia miatt elhalasztott önkormányzati megmérettetést

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett óvintézkedések közepette tartják meg vasárnap a júniusról elhalasztott önkormányzati választásokat Romániában. A pandémia miatt csak korlátozott számú szavazópolgár tartózkodhat egy időben a szavazókörök területén, és kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés.
Rendkívüli időpontban és rendkívüli körülmények között, a koronavírus-járvány miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedések közepette várják vasárnap az urnákhoz a választókat az önkormányzati választásokra. Mint ismeretes, a megmérettetést még júniusban kellett volna megtartani, azonban a járványhelyzet miatt végül szeptember végére halasztották.

A szavazókörök szokás szerint reggel héttől várják a több mint 18,2 millió szavazópolgárt az urnák elé, az urna­zárás pedig este kilenckor lesz.

A választók négy szavazólapot kapnak, ezeken a polgármesterre, a helyi közgyűlés tagjaira, a megyei önkormányzat elnökére, illetve a megyei közgyűlés tagjaira szavazhatnak.

A szavazás menete a szokásos: a szavazólapok mellé egy bélyegzőt is kapnak, amellyel azon jelöltre, illetve pártlistára kell pecsétet ütniük, amelyiket támogatják. A szavazáshoz természetesen a személyazonosságot igazoló okmány is szükséges –

Hírdetés

a járvány miatt azok is voksolhatnak, akiknek a személyi igazolványuk a március 1. és szeptember 27. közötti időszakban lejárt.

Aki ideiglenes lakhelyre költözött, és ez szeptember 4-éig a személyi igazolványában is bekerült, a személyiben szerepelő lakcímhez tartozó szavazókörben szavazhat. Akinek az ideiglenes lakcíme nem szerepel a személyiben, az pótlistára kerül. Azok, akik egészségügyi vagy más okokból nem tudnak személyesen elmenni szavazni, mozgóurnát igényelhetnek.

A koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedéseket vezettek be. A szavazókörökben egyszerre csak öten mehetnek be, és mindenkinek – a választópolgároknak és az urnabiztosoknak egyaránt – kötelező maszkot viselni. A választópolgároknak belépéskor és kilépéskor fertőtleníteniük kell a kezüket, majd saját kezűleg kell a kettős szavazás kiszűrését szolgáló számítógépes rendszer leolvasójába helyezniük a személyi igazolványukat.

A személyazonosság megállapítása érdekében ugyanakkor a választópolgárnak rövid időre le kell vennie a maszkot.

Aki a koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket észlel magán, vagy a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 fokot, annak külön szavazófülkében kell voksolnia, amelyet utólag fertőtlenítenek. A szavazat leadását követően a választópolgár megkapja a „Votat” (szavazott) feliratú matricát, amelyet saját kezűleg kell felragasztania a személyi igazolványa hátuljára. Az elővigyázatossági intézkedések ellenére nagy az aggodalom a politikusok körében, hogy a polgárok – főleg az idősebbek – a fertőzéstől tartva inkább el sem mennek szavazni. Ezért az utóbbi napokban nem győzik hangsúlyozni: ha betartják az óvintézkedéseket, nincs mitől tartani.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »