Választás 2022 – Még bőven visszaléphet bármelyik jelölt

Választás 2022 – Még bőven visszaléphet bármelyik jelölt

Erre a lehetőség még szombat délelőttig adott.

A szavazást a legkorábban indító külképviseleti szavazókör megnyitásáig, közép-európai idő szerint szombaton 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek az áprilisi országgyűlési választáson.

A Nemzeti Választási Bizottság 2018-ban elfogadott iránymutatása szerint az országgyűlési választáson a szavazás megkezdésének időpontja a voksolást legkorábban indító külképviselet kezdési időpontja, azaz – Magyarország külképviseleteinek elhelyezkedésére tekintettel – a szavazást megelőző napon közép-európai idő szerint 11 óra.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, a legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Pauló-i, a Buenos Aires-i és a montevideói külképviselet nyit ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

Hírdetés

Annak érdekében, hogy a külképviseleteken és a magyarországi szavazókörökben azonos adattartalmú szavazólapokon történhessen a szavazás, az egyéni választókerületi jelölt szombaton 11 óráig teheti meg a jelöltségről lemondó nyilatkozatát.

Az egyéni választókerületi képviselőjelölt a jelöltségről vagy a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával személyesen mond le az illetékes választási irodánál, vagy egy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányával rendelkező meghatalmazott által. A lemondás nyomán a választási irodának haladéktalanul törölnie kell a jelöltet a szavazólapról, és egyúttal tájékoztatnia kell a lemondásról a Nemzeti Választási Irodát.

A lemondott jelölt nevét tehát „lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

A választásra 664 egyéni jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba, eddig egy jelölt lépett vissza.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »