Választás 2020: Ki kerül a kormányrúdhoz? Ma döntünk róla

Választás 2020: Ki kerül a kormányrúdhoz? Ma döntünk róla

A szavazóhelyiségek reggel hét órától este tízig tartanak nyitva. Mindenkit arra biztatunk, menjen el szavazni!

Szlovákia legújabb kori történelmének alighanem legizgalmasabb parlamenti választása előtt állunk. Ki lesz a győztes? Ki alakíthat kormányt? Megroggyan-e a Smer? Mekkora ereje lesz az ellenzéknek? Kotlebáék hol végeznek? Lesz-e magyar képviselet? Megannyi kérdés, amelyre ma kaphatunk választ.

Minden olvasónkat arra biztatjuk, vegyen részt a választáson, és adja le szavazatát azokra a jelöltekre, akikre rá merik bízni jövője alakítását. Mi, a ma7 csapatából, mindannyian ott leszünk! Tartson Ön is velünk!

A mai a rendszerváltoztatás óta már a tizedik parlamenti választás az országban, az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta pedig a nyolcadik olyan alkalom lesz, amikor a választók a törvényhozás új összetételéről dönthetnek.

A választáson 24 politikai párt és mozgalom listájára, és az ezeken induló mintegy 2400 képviselőjelöltre adhatja le voksát az ország megközelítőleg 4,4 millió választásra jogosult polgára.

Közel hatezer választóhelyiségben lehet szavazni reggel héttől este tízig.

A vonatkozó szabályozás szerint legkésőbb két héttel a voksolás napja előtt lehetett nyilvánosságra hozni az utolsó friss felméréseket a választáson induló pártok támogatottságáról. Ezek legtöbbje azt mutatja, hogy a február 29-re kitűzött voksoláson kilenc politikai csoportosulás érheti el a 150 fős pozsonyi törvényhozásba való bekerüléshez szükséges 5 százalékos szavazati küszöböt, ami eggyel több lenne, mint négy éve.

A felmérések rendszerint hatvan százalék körülire becsülik a várható részvételi arányt, s ez megfelelne a sokéves átlagnak.

Hírdetés

Bár a közvélemény-kutatások többsége egyértelműen a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Smer-SD győzelmét valószínűsíti, 20 százalék körüli eredményt jósolva a pártnak,

a voksolás mégis az ország történetének legbizonytalanabb kimenetelű parlamenti választása lehet. Ennek oka az, hogy a kérdés ezúttal nem is az lesz, hogy ki kapja majd a legtöbb voksot, hanem az, hogy képes lesz-e valaki is a kormányalakításra.

A papírforma szerint többé-kevésbé biztosnak tűnik, hogy a második, illetve a harmadik helyen a jelenlegi parlament két ellenzéki pártja, a jobboldali OĽaNO (ma esti, nagyszombati eredményvárójukon a ma7 is ott lesz), illetve Kotleba pártja, a szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárt végez.

Rajtuk kívül gyakorlatilag már csak két olyan politikai formáció van, amely biztos lehet abban, hogy befutó helyet szerez szombaton. Ez a két új, parlamenten kívüli liberális pártból álló koalíció, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) alkotta tandem, illetve az előző államfő, Andrej Kiska pártja, a Za ľudí.

A szlovákiai parlamenti választásokon valamivel több mintegy 380 ezer felvidéki magyar választó vehet részt, ez az összes választásra jogosult polgár kevesebb, mint kilenc százaléka.

Az ő voksaikon várhatóan nagyrészt a felvidéki magyarság körében érdemi támogatottsággal rendelkező két politikai csoportosulás, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista és Bugár Béla szlovák-magyar vegyes pártja, a Most-Híd osztozik majd. Mindkét párt ma esti eredményváróján ott lesz tudósítónk. 

Szombaton a voksolás reggel hét órakor kezdődik, s ha nem lesz olyan jellegű fennakadás, amely miatt hosszabbítani kellene a szavazóhelyiségek nyitva tartását, tíz órakor ér véget.

Érdemi részeredmények éjfél után, nem hivatalos végeredmények a hajnali órákban várhatóak, a hivatalos végeredményeket pedig vasárnap jelenti be a központi választási bizottság (ÚVO).

Az új összetételű parlament 30 nappal a hivatalos végeredmények kihirdetése után ül össze először.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »