Válások a Covid idején

Válások a Covid idején

A külföldi statisztikák és több tudományos tanulmány szerint, a koronavírus-járvány időszaka alatt megnövekedett a válások száma. Releváns hazai adatok egyelőre erre vonatkozóan még nem találhatók, viszont okkal feltételezhető, hogy ez a tendencia a magyarországi, illetve szlovákiai kutatásokban is kimutatható lesz.

A fenti sorok szerzője a losonci Gyetvai Anna, aki Budapesten él. A Károli Gáspár Református Egyetemen tanult pszichológiát. Jelenleg pszichológusként dolgozik egy budapesti gyermekotthonban és közben a Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola doktorandusza is. Mivel doktoranduszként csatlakozhatott egy kutatócsoporthoz, amely a válást és a válás utáni közös szülőség témáját vizsgálja, ezért beszélgetésünk tárgyát is ez képezte. Anna ezen belül a válás utáni jólléttel foglalkozik átfogóbban.

Elmondta, mivel a válás sokakat érint és sokak életét befolyásolja, szülőkét, gyermekét egyaránt, ezért fontos, hogy foglalkozzunk vele, beszéljünk róla.

„A statisztikák alapján elmondható, hogy tízből négy házasság válással végződik, az élettársi kapcsolatok pedig még sérülékenyebbek. 2019-ben Magyarországon 100 házasságból 27 végződött válással, Szlovákiában ez a szám 31,9 volt. Egy válás során a szülők mellett a gyermekekre is érdemes nagy figyelmet fordítani, ugyanis a 2017-es adatok alapján elmondható, hogy az elváltak több mint felének volt kiskorú gyermeke. 100 válásra húsz 6 év alatti és hatvanhárom 7-17 éves gyermek jutott” – magyarázta.

A számok alapján egyértelmű, hogy valóban sokan élik át a válást. Ezért is bír igazán nagy jelentőséggel az, hogy minél több oldalról, mélyebb szinteken is megismerhessük azokat a tényezőket, amelyek segítik vagy esetleg nehezítik a válás utáni időszakot.

Minél átfogóbban és mélyebben sikerül ezeket megismerni, annál hatékonyabban lehet ezen ismereteket beépíteni a prevenciós és intervenciós programokba, a válásban érintett családok segítése érdekében.

Hírdetés

„A világjárvány az elmúlt másfél évben igazán nagy változásokat hozott az életünk összes területén. Bár sokan számolnak be pozitív változásokról, a kialakult helyzet különböző hozadékairól, rengeteg negatív élmény, érzelem megélését is hozta ez az időszak. Például gyász, félelem, bizonytalanság, a biztonságérzet csökkenése, frusztráció, harag, düh, szabadságérzés korlátozottsága, stb. A karantén során felborult a párok, családok megszokott napi rutinja is, így akár előkerülhettek régebbi meg nem beszélt sérelmek. Kommunikációs nehézségek is gyakrabban fordultak elő, illetve sajnos a párkapcsolati bántalmazások száma is megnövekedett”- mondja a pszichológus, hozzátéve: a válásnak számos oka lehet.

„Elmondható az is, hogy minden egyes válás egyedi, azonban a válás kutatása során mégis igyekeznek különböző szempontok mentén hasonlóságokat találni. Canales (2021) kutatása szerint a válás öt legfőbb kiváltó oka a következő: megbecsülés hiánya, féltékenység, szexuális elutasítás, hűtlenség és a bántalmazás.”

Anna jó szívvel ajánlja a témában a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében folyó válással kapcsolatos kutatás Facebook-eseményét, amely az alábbi linken érhető el.

„Ennél az eseménynél heti szinten érdekességeket osztunk meg a válásról, videókat, könyvajánlókat teszünk közzé, amelyek hasznosak lehetnek a témában tájékozódni vágyóknak”- tette hozzá.

Az érdeklődők a kutatás hivatalos honlapján tájékozódhatnak a részletekről és ezen a platformon nyílik lehetőség a jelentkezésre is.

Anna hangsúlyozta, a válás során számos dilemma merülhet fel a szülőkben úgy a helyzettel, mint a gyermekkel kapcsolatban, amelyekre a mindennapokban nem mindig van idő választ keresni.

„A kutatás alkalmával olyan kérdésekkel találkozhatnak a jelentkezők, amelyek segíthetnek átgondolni a felmerülő kérdéseket. Ezenkívül a kutatásban résztvevő személyek között 35 db 5000 Ft-os utalványt sorsolunk ki” – tette hozzá Gyetvai Anna.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »